Новини

Вече има и глобално замъгляване


Видимостта в ясните дни е намаляла значително в голяма част от света от 70-те години насам заради нарастващия брой замърсители във въздуха, констатират американски учени.
Феноменът, наречен от тях „глобално замъгляване“, се проявява особено силно над южните и източните части на Азия, Южна Америка, Австралия и Африка. Виновни за това са т. нар. аерозоли – малки частици от сажди, прах или капчици, изхвърляни в атмосферата при изгарянето на минералните горива, тропически гори и други обекти. Парникови газове като CO2 и SO2 обаче не влияят на прозрачността на въздуха, тъй като са безцветни, уточняват учените.
Според Робърт Дикинсън от Тексаския университет, който е единият от изследователите, стигнали до заключението за „замъгляването“. нивото на аерозолите се покачва значително над голяма част от света. Дикинсън заедно с учени от университета в Мериленд са проследили данни за видимостта в ясни дни от 3250 метеорологични станции по света за периода от 1973 до 2007 г. Впоследствие данните са били потвърдени чрез сателитни наблюдения. Видимостта остава относително стабилна над Северна Америка и дори се е подобрила над европейския континент.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us