Новини

Великобритания ревизира транспортната си инфраструктура – ще строят мост между Шотландия и Северна Ирландия

Британският премиер Борис Джонсън поръча проучване и оценка на транспортните връзки в Обединеното кралство с цел подобряване на инфраструктурата, включително евентуално построяване на мост между Шотландия и Северна Ирландия, предаде Ройтерс.
Инициативата е част от плана за стимулиране на икономиката след удара на пандемията от коронавирус и засилване на връзките между отделните райони на страната.
Проучването ще обхване вътрешните авиовръзки, шосейните и жп връзки в Шотландия, жп мрежата в Уелс, както и разходите и практичността на идеята да се изгради „твърда връзка“ със Северна Ирландия.
Джонсън в миналото е говорил за желанието си да бъде построен над 20-километров мост между Шотландия и Северна Ирландия.
Заради ограниченията, свързани с коронавируса, британската икономика се срина с 20 процента през второто тримесечие, а безработицата се очаква да нарасне силно на фона на предстоящото изтичане на правителствената схема за запазваване на заетостта и Брекзит.
Същевременно подкрепата за независимост на Шотландия нарасна заради усещането, че Джонсън отговори твърде бавно на пандемията и недоволството на шотландците от решението на Великобритания да напусне ЕС. При референдума от 2016 г. шотландските избиратели се противопоставиха на Брекзит, припомня Ройтерс.
Джонсън се надява, че подобряването на инфраструктурата ще допринесе за създаване на работни места и сближаване на регионите в Обединеното кралство.
Очаква се докладът с резултатите от проучването да бъде публикуван през лятото на 2021 година.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Опасност: Чака ни безводие
  Опасност: Чака ни безводие

  Повече от половината големи езера по света пресъхват, съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на научно изследване. Процесът се наблюдава от началото на 90-те години,

 • Мъск ще тества чипове върху хората
  Мъск ще тества чипове върху хората

  Компанията на Илън Мъск „Нюралинк“ (Neuralink) заяви, че е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето

 • България с първа награда Букър в навечерието на 24 май
  България с първа награда Букър в навечерието на 24 май

  Българският писател Георги Господинов и преводачът Анджела Родел получиха „Букър“ за книгата Времеубежище в навечерието на 24 май. Наградата „Букър“ е съкратеното и по-известно название

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us