Новини

И ветровете ускоряват покачването на морското равнище

Австралийски учени установиха, че компютърните модели, които предсказват темповете на топене на полярния лед и покачването на морското ниво, не вземат под внимание нарастващата роля на западните ветрове в Антарктида.
Океанографът Пол Спенс от Центъра за изследване на климатичните промени към университета на Нов Южен Уелс увери, че западните ветрове в Южния океан скоро ще се смесят с източните и ще нарушат баланса между количеството студена и топла вода край антарктическия бряг.
В момента пояс от студена вода обгръща Антарктида и защитава ледената й покривка. Но отвъд този пояс има друг, съставен от вода, чиято температура е по-висока с 4 градуса Целзий. Спенс и колегите му констатирали, че промените във ветровете са започнали да тласкат към брега все по-големи количества топла вода и да отдалечават от него студената вода. Неотдавнашни проучвания заключиха, че ледената покривка в западната част на Антарктида вече е толкова нестабилна, че топенето е станало необратимо и това ще доведе до значително
покачване на морското ниво през следващите няколко века.
Спенс обаче е на мнение, че тези предсказания ще изглеждат като добро пожелание, ако прогнозите за промени във ветровете се сбъднат.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us