Новини

Вежди Рашидов е председателят на 48-ото народно събрание (Колко е депутатската заплата)

Вежди Рашидов от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС бе избран за председател на 48-то Народно събрание. „За“ бяха 139, „против“ – 73, 27 депутати се въздържаха. Това става след тридневни ялови дебати, в които нито една политическа сила не отстъпи и се стигна до патова ситуация. Депутатите в течение на три дена гласуваха едно и също, без успех.

Рашидов бе номиниран от четири парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Български възход“. Кандидатурата на най-възрастния в този парламент народен представител бе обявена от лидера на левицата Корнелия Нинова.

Думи

Новият председател на парламента няколкократно говори за разум. „Намалете перченето. Не ви помага. Намалете липсата на разум, а влагайте повече работа. Хората чакат вашите решения.“, каза Рашидов.

Реакции

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира избора на Вежди Рашидов за председател на НС с публикация в личния си Фейсбук профил. „Разумът надделя! Пръв сред равни – Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи!“

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че има причина три дни парламентът да избира председател. „Тя е, че не се позволява да се изкава различно мнение. Това, което се случва в парламента, е срам. Ние днес сложихме и избрахме една фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие. За някои това е стъпка напред, но аз не съм сигурен, че не е стъпка назад. Следващият път пак ще сложим фасада, но не съм сигурен, че така ще решим проблемите“.

Био

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Когато е на 2 години заминава с родителите си за Хасково. Майка му, известната певица Кадрие Летифова, умира, когато той е в 4 клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София, но не издържа приемния изпит. Баща му го праща в Мадан, в техникума по минна електромеханика. На следващата година го приемат в Художествената гимназия в София.

По случай 50-ата му годишнина, през май 2002 г., Рашидов е награден с орден „Стара планина“. От 27 юли 2009 г. е министър на културата. През 2021 г. открива едноименна галерия.

Ден преди да бъде избран за председател на народното събрание, оттегля кандидатурата си. По-късно размисля.

Заплата

Един депутат получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието. Така основната заплата на народните представители става 5145 лева. Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия. Председател на комисия може да взима до 6945 лева. Председателят на парламента пък по правило взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на Народното събрание ще получава основно възнаграждение от почти 8 000 лева. Увеличава се и заплатата на президента – основното трудово възнаграждение на държавния глава вече е 10 290 лева.

Пръв сред равни или Primus inter pares

Обикновено се използва като почетна титла за някой, който формално е равен на другите членове на тяхната група, но се ползва с неофициално уважение, традиционно поради старшинството си в длъжност.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us