Новини

Видове изчезнали заради по-малко кислород преди 430 млн. г.

Преди около 430 милиона години морското ниво започнало да се покачва, а нивата на кислорода в океаните рязко спаднали. Резултатите от ново изследване сочат, че тези внезапни промени отключили масово изчезване на различни видове морски животни.
Както отбелязват авторите на изследването, океаните през т.нар. силуриански период са напомняли много днешните океани.
Предишни изследвания на фосили показаха, че 80 процента от всички конодонти – примитивни подобни на змиорки животни, и 50 процента от всички трилобити – клас измрели членестоноги, са изчезнали от океаните преди около 430 милиона години. Досега точната причина за това масово изчезване бе неясна.
„Връзката между въпросните промени в кръговрата на въглерода и масовото изчезване на морски животни винаги е била загадка“, заяви Сет Йънг от университета на Флорида.
Йънг и колегите му използвали нова технология за изотопен анализ, за да изследват древни океански седименти и да преценят промените в нивата на кислорода в океаните през силурианския период. Били използвани стабилни изотопи на въглерода и сярата и геохимически подписи на йода, за да се открият промените в нивата на кислорода в древността.
„Става въпрос за три отделни, независими един от друг подписа, но когато ги комбинираме, разполагаме с нужните данни, за да обясним феномена на местно и глобално ниво“, поясни Йънг.
Новият анализ разкрил взаимовръзка между намаляването на кислорода и изчезването на животински видове. Учените с изненада установили, че ниските нива на кислорода засегнали само 8 процента от океаните на планетата. Според тях, това доказва, че малки, но внезапни промени могат да имат глобално въздействие върху живите организми. Констатирахме, че не е нужно да се намали кислородът в целия световен океан, за да се генерират този вид геохимически подписи и да се отключи механизъм, водещ до изчезване на много видове, отбелязаха учените.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Водата на Земята е дошла от астероиди
  Водата на Земята е дошла от астероиди

  Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на

 • Използват карти извън контекст за дезинформация
  Използват карти извън контекст за дезинформация

  Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към

 • Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега
  Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството от служебния кабинет арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Иво

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us