Новини

Виртуалният онлайн музей за изкуство отваря врати

Първият изцяло виртуален музей за изкуство ще бъде открит следващия месец, за да направи достъпни шедьоври за всички, които имат връзка с интернет, съобщи фондация „Томсън Ройтерс“.
Виртуалният онлайн музей за изкуство (VOMA) ще представя произведения от колекциите на известни институции, като музея „Орсе“ в Париж и „Метрополитън“ в Ню Йорк, както и изключително дигитални оригинали. Идеята е на художника Стюарт Семпъл.
„Целта на музея е комуникация и споделяне на идеи . . . Много хора не могат да пътуват и да отидат в музей – каза Семпъл, който изпълни преди време небето над Лондон, Москва и Милано с хиляди облачета с усмихнатото личице Смайли.
„Това е начин изкуството да стане много по-достъпно“.
Пандемията от новия коронавирус принуди почти всички музеи по света да затворят. Някои вече отварят, но със съкратено работно време и намален брой посетители. Други никога няма да заработят отново.
Посещенията във виртуалния музей ще са безплатни.
Виртуалните музейни обиколки се увеличиха по време на изолацията, но хората често имат чувство, че гледат само снимки, а не се разхождат в галерия. Виртуалният музей ще бъде различен. Той ще е в дигитална сграда, посетителите ще имат възможност да се разхождат в нея, да разглеждат произведения на изкуството, да четат бележки на хора, минали преди тях, да разговарят с приятели.
Специално разработеният софтуер е създаден с участието на архитекти, дизайнери на компютърно генерирани образи, експерти по електронни игри.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Водата на Земята е дошла от астероиди
  Водата на Земята е дошла от астероиди

  Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на

 • Използват карти извън контекст за дезинформация
  Използват карти извън контекст за дезинформация

  Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към

 • Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега
  Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството от служебния кабинет арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Иво

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us