Новини

Влакът по пътя на коприната тръгна от Лондон

От Великобритания на 10 април по „пътя на коприната” потегли първият товарен влак за Китай. Той превозва уиски, безалкохолни напитки и продукти за бебета.

Влаковата композиция е от 32 вагона и е дълга около 600 метра. Тя потегли от лондонската сточна гара Гейтуей на Темза с крайна гара Ию на източното китайско крайбрежие. Влакът трябва да измине 12 000 км. за 18 дни.

Първият влак от Китай за Великобритания пристигна на 18 януари, пълен с облекла и други стоки за продажба на дребно, а днешното отпътуване е първото в обратна посока.

Пътят с влак е по-евтин от въздушния транспорт и по-бърз от водния. Влакът ще премине през тунела под Ламанша преди да прекоси Франция, Белгия, Германия, Полша, Беларус, Русия и Казахстан, за да достигне Китай.

На границата с Беларус контейнерите ще бъдат прехвърлени на вагони по съветски стандарт, тъй като държавите от бившия Съветски съюз използват по-широки жп линии. На границата с Китай контейнерите ще бъдат върнати на вагони върху стандартен железен път – операция, която обикновено отнема около 2 часа.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us