Новини

Властите в Байконур се запасяват с храна

Администрацията на Байконур, който, както е известно, се намира в Казахстан, ще отпусне средства за закупуване на допълнителни резерви храна, каза градоначалникът Константин Бусигин.

Ще бъдат закупени 40 тона брашно, което ще стигне за януари и за част от февруари. По-рано градската администрация съобщи за установяване на повишено („синьо“) ниво на терористична опасност в Байконур. То ще продължи до 19 януари. Съобщава се и за забрана за събиране в групи от повече от трима души във връзка със заплахата от разпространение на коронавирусна инфекция. Бусигин съобщи и за налагането на полицейски час в града, както и за налагането на забрана за продажба на алкохол.

Освен това в града ще бъдат сформирани групи за охрана, които ще патрулират заедно със служителите на реда.

Бусигин също така обяви организирането на няколко чартъри до Русия, с които всеки, който има нужда, ще може да напусне Байконур. Както пресслужбата на градската администрация обясни пред Интерфакс, че организацията на полетите не е свързана с влошаване на ситуацията в страната.

На 5 януари шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин обяви засилване на сигурността на космодрума. По думите му клоновете на предприятията на Роскосмос, правоохранителните органи, градските служби и организации работят както обикновено.

Ситуацията в Казахстан ескалира на 2 януари, когато започнаха митинги в Жанаозен (град в Мангистауска област, в западната част на страната) срещу рязко повишаване на цените на втечнения газ. След това те прераснаха в масови протести в цялата страна с икономически и политически искания. На 4 и 5 януари протестиращите се сблъскаха със служители по сигурността в Алмати. Има загинали и ранени. Сутринта на 5 януари казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев разпусна кабинета. В страната в момента е въведено извънредно положение.

Космодрумът и град Байконур (до 1995 г. – град Ленинск) заедно образуват комплекса Байконур, състоящ се от 15 стартови комплекса от девет типа за изстрелване на ракети носители, 4 пускови установки за тестване на междуконтинентални балистични ракети, 11 сборни и изпитателни сгради и друга инфраструктура. Комплексът Байконур е нает от Русия от Казахстан за периода до 2050 г.

В Байконур администрацията е руска. Казахстан има представителства на своите министерства и ведомства и специален представител на президента в Байконур.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Празнуваме метрото с конференция в УАСГ
  Празнуваме метрото с конференция в УАСГ

  С международна конференция на тема “Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще празнуваме

 • Тонове пластмаса задръстиха река Дрина
  Тонове пластмаса задръстиха река Дрина

  Тонове отпадъци, изхвърляни в лошо регулирани крайречни сметища или директно в реките, които текат през три държави, се натрупват зад бариера за боклук в река

 • Арх. Шишков: Интерконекторът направи служебния кабинет екип
  Арх. Шишков: Интерконекторът направи служебния кабинет екип

  Завършването на интерконектора между България и Гърция беше най-важният проект, който служебното правителство завърши. Той бе приоритет в работата ми като министър на регионалното развитие

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us