Новини

Вода на Марс

На Марс бе открита течаща вода, съобщи вчера на широко рекламирана пресконференция научният директор на американската космическа агенция НАСА Джим Грийн.

По негови думи „Марс не е сухата, пустинна планета, за каквато сме я мислили в миналото“.

Все още не са ясни нито източникът, нито химическият състав на водата. Откритието обаче ще повлияе на представите за това дали на най-близко разположената до Земята планета е възможен живот поне на ниво микроорганизми.

Запознати отбелязват, че откритието не е новост и рано да се говори за живот на Червената планета.

Българската връзка с Марс ще направи европейската космическа мисия „ЕкзоМарс“ – проект на Европейската космическа агенция (ЕКА). През 2016 г. ще лети орбитален апарат „Трейс Газ Орбитър“ и малък демонстрационен спускаем апарат „Скиапарели“.

България ще има инструмент на мисията – малък дозиметър за радиация, която ще бъде монтиран към корпуса на автоматичната станция.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us