Новини

Водорасли пропътували 20 000 км до Антарктида

Кафяви водорасли са преминали 20 000 км от най-южните части на Индийския и Атлантическия океан до бреговете на Антарктида. Това невероятно пътешествие е първото категорично доказателство, че Антарктида не е изолиран континент.
Международният екип от учени, открил „чуждестранните“ кафяви водорасли, изработи компютърен модел, който показва как те може да са пътували. Той насочва също как могат да се променят условията в Антарктида.
„Това е недвусмислена демонстрация, че морските видове от север могат да стигнат до Антарктида“ – смята Крид Фрейзър от Австралийския национален университет. – За да стигнат дотам, водораслите трябва да преминат през бариерите, създавани от полярните ветрове и течения, които досега мислехме за непреодолими“.
Водораслите са открити на места, като бреговете на о-в Кинг Джордж. Те са се движели с вълните, макар и според анализите на океанските течения и ветрове те да би трябвало да се движат не на юг, а в обратна посока. Изглежда са се намесили антарктическите бури. Големите вълни, предизвикани от тях, могат да нарушат моделите и да донесат водорасли до Антарктида.
„Веднага щом въведохме предизвиканото от вълни движение на повърхностните води, тези биологични преходи станаха възможни“ – каза Адел Морисън от екипа. – Ако растенията и животните стигат до Антарктида често с океанската вода, те ще могат да се установят там веднага щом местната среда стане достатъчно благоприятна.“
Водораслите обикновено пренасят и други растения и миниатюрни твари.
Откритието означава също, че Антарктида ще се промени по-осезаемо от глобалното затопляне, защото повече растения и животински видове ще започнат да виреят около леда.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us