Новини

Връчват сертификат от ЮНЕСКО на ДНП „Централен Балкан“

Днес в министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще бъде връчен сертификатът за обект на световното наследство на ЮНЕСКО на Дирекцията на Национален парк (ДНП) „Централен Балкан“. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Сертификатът е във връзка с включването на буковите гори в парка като част от сериен европейски обект на световното наследство – „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще връчи официално сертификата на директора на ДНП „Централен Балкан“ Генчо Илиев.

Церемонията ще започне в 11.00 часа в сградата на МОСВ на бул. „Мария Луиза“ 22, в зала „Европа“. Поканени са и представители на осемте общини, в чийто обхват попадат буковите гори – обект на ЮНЕСКО.

Обектът е разширен с решение на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през юли 2017 г. и включва 78 компонента. Те са разположени на територията на 12 европейски държави – Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. България участва в серийния обект с най-представителните букови гори в деветте резервата на територията на Национален парк „Централен Балкан“ – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“,,Джендема“ и „Северен Джендем“.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us