Новини

Втората група български антарктици замина вчера за о. Ливингстън

Втора група от 25-тата юбилейна антарктическа експедиция замина в неделя за българската база „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън. Маршрутът на полярниците минава през София – Рим – Сантяго де Чили – Пунта Аренас – остров Кинг Джордж – остров Ливингстън.

Към първата група, която от близо две седмици са в базата, се присъединяват топ-планинарите, покорители на Еверест, Николай Петков и Дойчин Боянов, фотографът Неделчо Хазърбасанов и геохимичката Деница Апостолова. Петков и Боянов са планирали амбициозна програма с няколко премиерни изкачвания на неизчаквани досега върхове. Подобно на предходната им експедиция двамата ще извършат и прецизни геодезически измервания на некартирани участъци.

Деница Апостолова заедно с екип испански и португалски учени ще работят по международен проект за изследване на „вечната замръзналост“ (Permafrost) и наченките на почвообразуване в района.

Първата група български полярници, пристигнала преди близо две седмици на о. Ливингстън, извършва планираните дейности по график и всички са в добро здраве. Това съобщи по време на редовната връзка по сателитния телефон командира на станцията Йордан Йорданов.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us