Новини

Webit 2018 – събитието на годината

Докато България бурно и шумно финализира европредседателството, една част от българите бе погълната от друга тема – изложението Webit, което съвпадна с европейския съвет по миграция – 26-27 юни 2018 г., но се занимаваше с далеч по-любопитни въпроси – технологиите на бъдещето.

Роботът София откри феста с думите: „Добре дошли в София. Аз съм гражданин на света и знам колко богати на древна култура са София и България.”

В края на миналата година, за първи път в историята на света, хуманоиден робот получи гражданство. Роботът София  е гражданин на Саудитска Арабия. Тя може да имитира и разпознава човешки жестове и изражения на лицето.

„Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света. Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София – дигиталната столица“, приветства от сцената роботът София хилядите гости на фестивала. Организатор е Пламен Русев – основател на глобалните събития Webit. Фестът се проведе под патронажа на премиера Бойко Борисов, еврокомисаря Мария Габриел и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Над 7 хил. участници от 110 страни обсъждаха бъдещето на Европа и света, на технологиите, дигиталното здравеопазване, умните градове, сигурността и законодателството в дигиталната сфера. Най-евтините билети бяха 150 евро.

Събитието бе част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, водещото събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС в тази сфера. Форумът се проведе под мотото „Преоткриване на бъдещето на Европа“.

В приветствието си към участниците премиерът Бойко Борисов припомни, че на първия по рода си фестивал в България преди 10 г. на мястото на „Арена Армеец“ е било пустош. Борисов отбеляза и че по времето, когато е бил главен секретар на МВР, българите са били на второ място в света по източване на кредитни карти, а само за няколко години България е излязла от всички черни списъци и се е превърнала в една от най-добрите страни в борбата срещу измамите с кредитни карти.

Фестът присъди и награди в 13 категории, които демонстрират тенденциите на самото събитие.

Best use of Digital Innovations in Health Award

Тя е за проф. Шафи Ахмед – човек, който открива нови хоризонти в медицината, извършвайки редица сложни операции докато използва устройства за виртуална реалност, или очила с възможност за стрийминг, като Google Glass. Security and Anti-Fraud Innovation Award

Мишел Моска е основател на Института за квантови изчисления и професор по математика в Университета във Ватерло. Ранната му работа в сферата на криптографията го кара да изучава квантови алгоритми в Оксфорд, след което се завръща в Канада, където започва серия от инициативи за развитие на квантовите изчисления и основава две компании.

Best Innovation for Education Award

Йелена Джокович е национален директор на фондация “Новак Джокович”, чиято мисия е да промени света и статуквото в него чрез инвестиране на време, средства и усилия в деца, преподаватели, родители и младежи и използване на силата на образованието.

Digital Entertainment & Media Special Award

ESL, още позната като Лига за електронни спортове, е организатор и продуцент на редица състезание по видеоигри по света. ESL е най-голямата компания в сферата на електронните спортове и е най-старата такава, която все още функционира. Базираната в Кьолн, Германия, компания има 11 офиса и множество телевизионни студиа по целия свят.

Best Implementation of AI

Патрик ван дер Смагт е експерт в сферата на роботиката, машинното обучение и невронните мрежи. Той осигурява иновативни технологични решения за автомобилния гигант Volkswagen Group и е директор на лабораторията на компанията за изследване на изкуствен интелект.

Best Use of Technology for Accessibility & Inclusion

Найджъл Акланд е обикновен човек с необикновена ръка. Той е първият човек, който изпробва иновативната протеза RSL Steeper, известна още като bebionic3.

Best Interactive Municipality Община

Лисабон подобрява енергийната ефективност, устойчивостта и качеството на живот в града. В основата на интелигентна градска стратегия на града са поставени нуждите на гражданите.

Special Smart Mobility Award

Йорданка Фандъкова е първата жена, заемала поста кмет на София. През годините тя инициира серия от обществени проекти, сред които се открояват и програмите “Култура” и “Европа”, по които са инвестирани над 6 милиона лева и са реализирани над 700 проекта.

Women in Tech – Digital Industry

Диана Стефанова притежава невероятен набор от умения и способности, които я извеждат до поста управляващ директор на VMware за научноизследователската и развойна дейност на компанията в Европа, Близкия изток и Африка.

Special Recognition Award for empowering and giving voice to women

Шах Рух Хан, известен още като кралят на Боливуд, работи неуморно за равни права на жените и децата в Индия.

Long Term Partner

Наградата за дългосрочно партньорство беше връчена на Nova и Netinfo.

Special Award – Outstanding Contribution to the Digital Industry

С широкия си опит не само в политиката, Мария Габриел е първият комисар, отговорен за дигиталната икономика и общество.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Започва укрепването на свлачището на тунел „Железница“
  Започва укрепването на свлачището на тунел „Железница“

  Започва укрепването на свлачището преди тунел „Железница” на автомагистрала „Струма”. За него вече има издадено разрешение за строителство. Засегнатият участък от неблагоприятните геодинамични процеси, установени

 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us