Новини

Webit 2018 – събитието на годината

Докато България бурно и шумно финализира европредседателството, една част от българите бе погълната от друга тема – изложението Webit, което съвпадна с европейския съвет по миграция – 26-27 юни 2018 г., но се занимаваше с далеч по-любопитни въпроси – технологиите на бъдещето.

Роботът София откри феста с думите: „Добре дошли в София. Аз съм гражданин на света и знам колко богати на древна култура са София и България.”

В края на миналата година, за първи път в историята на света, хуманоиден робот получи гражданство. Роботът София  е гражданин на Саудитска Арабия. Тя може да имитира и разпознава човешки жестове и изражения на лицето.

„Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света. Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София – дигиталната столица“, приветства от сцената роботът София хилядите гости на фестивала. Организатор е Пламен Русев – основател на глобалните събития Webit. Фестът се проведе под патронажа на премиера Бойко Борисов, еврокомисаря Мария Габриел и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Над 7 хил. участници от 110 страни обсъждаха бъдещето на Европа и света, на технологиите, дигиталното здравеопазване, умните градове, сигурността и законодателството в дигиталната сфера. Най-евтините билети бяха 150 евро.

Събитието бе част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, водещото събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС в тази сфера. Форумът се проведе под мотото „Преоткриване на бъдещето на Европа“.

В приветствието си към участниците премиерът Бойко Борисов припомни, че на първия по рода си фестивал в България преди 10 г. на мястото на „Арена Армеец“ е било пустош. Борисов отбеляза и че по времето, когато е бил главен секретар на МВР, българите са били на второ място в света по източване на кредитни карти, а само за няколко години България е излязла от всички черни списъци и се е превърнала в една от най-добрите страни в борбата срещу измамите с кредитни карти.

Фестът присъди и награди в 13 категории, които демонстрират тенденциите на самото събитие.

Best use of Digital Innovations in Health Award

Тя е за проф. Шафи Ахмед – човек, който открива нови хоризонти в медицината, извършвайки редица сложни операции докато използва устройства за виртуална реалност, или очила с възможност за стрийминг, като Google Glass. Security and Anti-Fraud Innovation Award

Мишел Моска е основател на Института за квантови изчисления и професор по математика в Университета във Ватерло. Ранната му работа в сферата на криптографията го кара да изучава квантови алгоритми в Оксфорд, след което се завръща в Канада, където започва серия от инициативи за развитие на квантовите изчисления и основава две компании.

Best Innovation for Education Award

Йелена Джокович е национален директор на фондация “Новак Джокович”, чиято мисия е да промени света и статуквото в него чрез инвестиране на време, средства и усилия в деца, преподаватели, родители и младежи и използване на силата на образованието.

Digital Entertainment & Media Special Award

ESL, още позната като Лига за електронни спортове, е организатор и продуцент на редица състезание по видеоигри по света. ESL е най-голямата компания в сферата на електронните спортове и е най-старата такава, която все още функционира. Базираната в Кьолн, Германия, компания има 11 офиса и множество телевизионни студиа по целия свят.

Best Implementation of AI

Патрик ван дер Смагт е експерт в сферата на роботиката, машинното обучение и невронните мрежи. Той осигурява иновативни технологични решения за автомобилния гигант Volkswagen Group и е директор на лабораторията на компанията за изследване на изкуствен интелект.

Best Use of Technology for Accessibility & Inclusion

Найджъл Акланд е обикновен човек с необикновена ръка. Той е първият човек, който изпробва иновативната протеза RSL Steeper, известна още като bebionic3.

Best Interactive Municipality Община

Лисабон подобрява енергийната ефективност, устойчивостта и качеството на живот в града. В основата на интелигентна градска стратегия на града са поставени нуждите на гражданите.

Special Smart Mobility Award

Йорданка Фандъкова е първата жена, заемала поста кмет на София. През годините тя инициира серия от обществени проекти, сред които се открояват и програмите “Култура” и “Европа”, по които са инвестирани над 6 милиона лева и са реализирани над 700 проекта.

Women in Tech – Digital Industry

Диана Стефанова притежава невероятен набор от умения и способности, които я извеждат до поста управляващ директор на VMware за научноизследователската и развойна дейност на компанията в Европа, Близкия изток и Африка.

Special Recognition Award for empowering and giving voice to women

Шах Рух Хан, известен още като кралят на Боливуд, работи неуморно за равни права на жените и децата в Индия.

Long Term Partner

Наградата за дългосрочно партньорство беше връчена на Nova и Netinfo.

Special Award – Outstanding Contribution to the Digital Industry

С широкия си опит не само в политиката, Мария Габриел е първият комисар, отговорен за дигиталната икономика и общество.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us