Новини

WWF: Радев да върне плановете за българските планини!

Служебното правителство да върне за преработка плановете за управление на парковете Пирин, Витоша и Рила, настояват природозащитниците от WWF в писмо до новия президент Румен Радев.

Еколозите настояват да бъдат преразгледани елементите, които ще доведат до застрояването и изсичането на вековни гори в полза на корупционни интереси.

През последните две години се прави нов опит за заграбването на най-добре запазената българска природа чрез новите планове за управление на националните паркове Рила и Пирин и на природен парк Витоша, казват от WWF. Те подчертават, че най-опасно е положението с Пирин, който е в списъка на ЮНЕСКО, но се планира застрояване на 12,5 пъти по-голяма площ, както и сеч на 60% от площта на парка. Подготвените планове за управление правят възможно бързото и окончателно усвояване на ресурсите на парковете в интерес на определени олигархични кръгове.

Над 50 хиляди души изпратиха послание до българския министър-председател да защити Пирин, да върне за преработка подготвяния нов план за управление на парка и да даде възможност на местните хора да развиват поминъка си, без да унищожават природата.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us