Новини

Юни е бил най-горещият от 1930 г. насам

Справка за времето през юни на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) сочи, че средните месечни температури са между 19 и 27 °С и имат отклонение от месечната норма между плюс 1,5 и плюс 4,5 °С. Това се очертава да бъде най-топлият месец юни от 1930 г. насам, съобщиха от екипа на института.

Най-високата измерена температура е 40,1 °С на 20 юни в Русе. Най-ниската минимална температура в станция в населено място e плюс 4,0 °С на 15 юни в Чепеларе, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 0,4 °С на връх Мусала също на 15 юни. В София най-високата измерена температура е 33,3 °С на 10 юни, а най-ниската – плюс 7,9 °С на 15 юни.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежите са между три и 80% от климатичната норма. Суми над 80% има само на отделни места, най-много в Самоков – 168% от климатичната норма. С това се очертава сегашният юни да е един от най-сухите месеци юни за последните 30 години. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 113 мм (л/кв.м) от дъжд и град в Самоков на 10 юни. През много дни от месеца има градушки в различни части на страната. Най-голям брой станции с регистриран валеж от град има на 4, 13, 14 и 15 юни (процес, реализиран за 24-часовия период от 8,30 ч. на предния ден до 8,30 ч. на посочената дата).

През първото десетдневие на юни и в началото на второто активните атмосферни процеси се развиват над Западна, Северна и Централна Европа. Над Балканите през повечето дни преносът на въздушни маси е югозападен, с пренос и на сахарски прах. Температурите още в началото на месеца се повишават и през целия период са по-високи от обичайните, въпреки слабите и краткотрайни захлаждания на 3 и на 6 юни, свързани с преминаването на размити атмосферни фронтове. Най-високи са максималните температури на 10 и 11 юни, на отделни места до 38–39 °С. Времето е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. В почти всички дни в отделни райони се развива и по-мощна купесто-дъждовна облачност, има краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици, временно усилване на вятъра и градушки. По-масови и с по-голяма интензивност са явленията на 3 юни в Северна централна България и в североизточната част на страната при преминаването на студен фронт.

В периода 10–11 юни по крайбрежието северно от н. Калиакра и южно от н. Галата до Обзор в резултат на продължителен слаб вятър от юг-югоизток се наблюдава явлението „upwelling“ (издигане на дълбоки морски води до брега). Температурата на морската вода на 10 юни се понижава рязко от 23 до 18 °С, на 11 юни – до 17 °С.

На 12–13 юни поради приближаващ от северозапад студен фронт атмосферата се лабилизира. Времето отново е горещо и предимно слънчево, но в по-неустойчивата атмосфера и при големия прегрев се създават условия за мощна конвекция; в много райони в късния следобед и вечерта има краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици, градушки и силни пориви на вятъра. Има много материални щети от градушките и вятъра, както и локални градски наводнения. През нощта срещу 14 и на 14 юни през страната от запад на изток преминава студен атмосферен фронт, по вълната се образува малък и плитък циклонален вихър. Отново в много райони има интензивни конвективни явления, от които са нанесени материални щети. В отделни общини е обявено бедствено положение. Вятърът се обръща от северозапад и нахлува относително по-хладен въздух. Още от сутринта в северозападните райони, а през деня постепенно и в Централна България с отминаването на фронта явленията затихват, облачността се разкъсва и намалява до предимно слънчево.

През периода 15–23 юни налягането слабо се повишава, въздушният поток над страната е от юг-югозапад. Температурите се повишават и на 20 и 21 юни на отделни места достигат до 40 °С. Увеличава се и концентрацията на сахарски прах в атмосферата. Времето е слънчево, с купеста облачност в следобедните часове. В началото на периода има изолирани краткотрайни валежи с гръмотевици, на повече места на 17 юни, през останалите дни е без валежи.

В дните от 14 до 16 юни явлението „upwelling“ се проявява отново, по-слабо изразено, почти по цялото крайбрежие. Температурата на морската вода се понижава средно с около 2 °С, но на юг от Бургас, в района на Ахтопол, за едно денонощие е регистриран рязък спад от 24 до 19 °С .

От 24 до 27 юни с приближаването на долина от запад въздушната маса над страната се лабилизира. Времето остава предимно слънчево и горещо, но в следобедните часове над Западна България, отначало само на отделни места в планините, после на все повече места там, се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и има краткотрайни валежи с гръмотевици и градушки. Над Източна България е предимно слънчево. Температурите постепенно се понижават.

И на 28 юни страната остава в неустойчивата въздушна маса и ще има конвективни явления, повече в следобедните часове. В последните два дни от месеца с отминаването на високата долина налягането от запад ще се повишава и ще се изгражда гребен. Атмосферата ще се стабилизира; времето ще е предимно слънчево, а температурите отново ще се повишават.

Опасни явления

През периодите 1–5 и 12–13 юни силни конвективни бури с градушки унищожават десетки хиляди декари земеделска продукция, нанасят щети по инфраструктура, сгради и автомобили в различни райони от страната. На отделни места измерените за часове количества валеж са близо 80% от месечните норми, а големината на градовите зърна по данни на очевидци варира от лешник до яйце. Най-засегнати са областите Велико Търново, Габрово, Пловдив, Хасково и София.

В последвалия сух период с много високи температури, на места до 40 °С,  на 23 юни възникват два големи пожара в Сакар планина, между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово. Заради тях в общините Харманли и Любимец е обявено частично бедствено положение. Временно са затворени участъци от пътната мрежа поради задимяване. На 26 юни пожар бушува в района на село Младиново, общ. Свиленград. До момента на територията на Сакар планина са изгорели над 45 хиляди декара гори, пасища и лозя.

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ

През юни агрометеорологичните условия се определят от горещо време с екстремно високи максимални температури, достигащи в района на гр. Сандански до 39–40 °С, и чести градушки, които нанасят сериозни, а на много места в страната и непоправими щети на земеделските култури. Регистрираните градушки в районите на Ботевград, Велико Търново, Ловеч, Шумен, Хасково, Сливен, Ямбол, с големина на орех, унищожават част от посевите с пролетни и зеленчукови култури, поразени са масиви с овошки и лозя. Повреди са регистрирани и при зимните житни култури – полягане на посевите и разпиляване на узрялата зърнена реколта.

През първата половина от третото десетдневие на юни в района на Добрич и на места в Югоизточна България поради високите температури и встъпването на зимните житни култури в жътвена зрелост се създават условия за възникване на пожари. В посочените райони пожари обхващат стотици декари посеви с пшеница и унищожават неприбраната зърнена реколта.

СЪСТОЯНИЕ НА РЕКИТЕ

През юни по-голямата част от реките в страната са с водни количества около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води. През почти целия месец с водни количества около праговете за високи води са реките Искър при гр. Нови Искър и Мусаленска Бистрица при лет. Боровец, а през първото десетдневие и тези в горната част от водосбора на р. Искър (над гр. София), в горното и средното течение на р. Вит, в основното течение на р. Янтра и на р. Росица при гр. Севлиево.

Вследствие на интензивните валежи в началото и средата на месеца са регистрирани значителни повишения на речните нива, основно в Дунавския водосборен басейн, а на 12 юни – и наводнения в градовете Ловеч и Шумен.

Кратка месечна справка за времето през изтеклия месец се публикува тук.

На сайта се публикуват карти на средната месечна температура и нейното отклонение от климатичната норма, както и на месечното количество валеж като абсолютна стойност и като отклонение от климатичната норма за изтеклия месец.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us