Новини

За първи път от 37 години насам запалиха двигатели на „Вояджър 1“

Ако се опитате да стартирате кола, която е стояла в гараж в продължение на десетилетия, е нормално да не очаквате двигателя да реагира. Затова e постижение, когато двигателите на борда на космическия кораб „Вояджър 1“ успешно запалиха миналата сряда, след 37 години застой.

„Вояджър 1“ е най-отдалеченият космически апарат на американската аерокосмическа агенция НАСА и е единственият създаден от човека обект, който се намира в междузвездното пространство.

Корабът, който лети вече от 40 години в космоса, разчита на малки устройства, наречени тласкачи, за да се завърта така, че да може да комуникира със Земята. Тези тласкачи произвеждат малки импулси, които траят няколко милисекунди, но са достатъчни, за да се завърти космическия кораб и антената да сочи към нашата планета.

Сега екипът на „Вояджър 1“ е в състояние да използва четири резервни тласкача, останали неизползвани от 1980 г. насам.

„С тези тласкачи, които работят 37 години след последната си употреба, ние ще можем да удължим живота на космическия кораб „Вояджър 1“ с две до три години“, заяви Сюзан Дод, ръководител на проекта „Вояджър“ към лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадина, Калифорния.

Тестът на тласкачите е продължил едва 10 милисекунди, но информацията от успешното му преминаване е отнела 19 часа и 35 минути, за да достигне до антена в Голдстоун, Калифорния, част от космическата комуникационна мрежа на НАСА за далечни разстояния.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us