Новини

За първи път в световната история: Сонда навлезе в слънчевата корона

Соларната сонда „Паркър“ на Американската космическа агенция НАСА навлезе в атмосферата на Слънцето.

Сондата е прелетяла през короната на Слънцето, горната атмосфера на звездата, вземайки проби от частици и магнитни полета там, уточниха от НАСА, наричайки важното събитие „един гигантски скок за науката за Слънцето“.

„Докосването на Слънцето от соларната сонда на „Паркър“ е монументален момент за науката за Слънцето и наистина забележителен подвиг“, изтъкна Томас Зурбухен от дирекция „Научни мисии“ на НАСА.

„Това важно събитие не само ни предоставя по-задълбочени прозрения за еволюцията на нашето Слънце и неговото въздействие върху нашата Слънчева система, но всичко, което научаваме за нашата собствена звезда, също ни учи повече за звездите в останалата част от Вселената“, допълни Зурбухен.

Космическата агенция посочи, че „Паркър“ е намерила правилните условия по отношение на магнитното поле и частиците, за да навлезе в слънчевата атмосфера на 18,8 слънчеви радиуса (около 1,3 млн. километра) над слънчевата повърхност по време на осмия си полет покрай Слънцето на 28 април, като преминаването е продължило няколко часа.

„Напълно очаквахме, че рано или късно ще се срещнем с короната поне за кратък период от време“, отбеляза Джъстин Каспър, водещ автор на нова статия за важното събитие, публикувана във Physical Review Letters.

„Но е много вълнуващо, че вече я достигнахме“, подчерта той.

Тъй като сондата продължава да се приближава спираловидно към Слънцето, тя в крайна сметка ще се доближи до 8,86 слънчеви радиуса от повърхността, допълниха от НАСА. Следващото ѝ прелитане по-близо до Слънцето, насрочено за януари 2022 г., вероятно ще отведе „Паркър“ отново в короната.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us