Новини

Захариева договаря 300 млн. лв. финансови корекции за пускането на еврофондовете

Заместник премиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще се срещне в Брюксел с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и с представители на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия, за да преговаря за пускането на еврофондовете.

Плащанията са спрени по Оперативна програма „Околна среда“ и по две от осите за „туризъм“ и „градско развитие“ на „Регионално развитие“. Очаква се Захариева да се съгласи с налагането на „плоска“ финансова корекция в размер на 200 млн.лв. заради допуснати нередности при провеждане на обществени поръчки в периода 2010-2013 г. по проекти за „водните цикли“ на ОПОС. Сумата от 200 млн.лв., която България ще отпише за сметка на възстановяване на плащанията по „Околна среда“ бе посочена в поредица от изявления на президента Росен Плевнелиев. Все още не е ясно, каква ще е финансовата корекция за възстановяване на плащанията по „Регионално развитие“, но се очаква тя да бъде между 50 и 100 млн.лв. Въпреки, че повечето от нарушенията, заради които България е санкционирана от европейските одитори са заради обществени поръчки, проведени от общини, служебните министри приеха глобите за бъдат заплатени от централния бюджет. Тази теза бе подкрепена от ГЕРБ, докато бившите управляващи от ДПС и БСП настояваха за споделена отговорност, при която финансовите корекции да бъдат поети основно от местната власт.

Захариева е придружавана от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Автор

Теодора

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us