Новини

Законът за обществените поръчки с изцяло нов регламент

Правителството предвижда нов регламент за провеждането на обществени поръчки, с който се променя последователността на отваряне на офертите. Министърът на еврофондовете Томислав Дончев разясни на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България, концепцията на изцяло новия закон за обществените поръчки.

Основната разлика е отварянето първо на ценовите оферти, последвано от обявяване на участниците, предложили съответната цена. По този начин ще се съкратят сроковете за отсяване на печелившите, като в някои случаи може кандидатът с най-изгодна цена да бъде обявен за печеливш, добави Томислав Дончев.

В момента офертите се разглеждат средно в рамките месец и едва тогава комисията обявява решението си за печелившия. В проекта на новия закон е предвидена възможността кандидатите да използват единна декларация. Тя ще бъде подавана заедно с офертата и ще замества огромното количество документи, искани сега за възможностите на фирмата за изпълнение на поръчката. Декларацията има и пряка връзка с идеята за типовите договори, които строителният бранш отново поиска.

Важен момент в новия Закон ще бъде и пълната електронизация, която ще отговори на режимите в европейските директиви за електронни търгове.

Недоволните от изхода на процедурите ще могат да обжалват само пред една инстанция – КЗК. Досега е често срещано процедурите да се обжалват 6-7 месеца, което забавя изпълнението им.

За критериите на техническите предложения ще бъдат изготвени насоки, което ще спомогне за избягване на пропуски и грешки.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us