Новини

Зам.-министър Йовев връчи наградата Сграда на годината

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев връчи награда „Сграда на годината 2020“ на община Видин. Тя бе отличена в категория „Образование“ за проекта си „Консервация и реставрация на сградата на СОУ „Цар Симеон Велики“ в града, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общината получи и приз в категорията „Проекти свързани с развитието на градовете“ за цялостен принос в развитието на градската среда.

„Конкурсът „Сграда на годината“ се превърна в традиция и главно събитие за оценката на инвестиционния климат в страната. Той показва пред обществеността най-добрите образци в сферата на инвестиционния процес, работата на инвеститори, проектанти, строители, контролни органи“, посочи инж. Йовев. Той отбеляза, че въпреки пандемията тази година, конкурсът е ярко доказателство, че инвестиционният климат и нивото на инвестициите в недвижими имоти се развиват успешно.

Зам.-министър Йовев каза още, че журирането в конкурса става все по-трудно, защото от година на година обектите стават все по-красиви, екологични и енергийно ефективни. „Днес имаме модерна техника, с която строим по-лесно, но машините заменят само рутинните процеси, докато творчеството и красотата продължават да зависят от човешкия фактор, от съвместния труд на проектанти, строители, инвеститори“, каза още инж. Йовев.

Той подчерта, че политико-икономическите условия в страната са максимално благоприятни за инвестиции, тъй като политиките на правителството от началото на мандата му са насочени към макроикономическа и финансова стабилност, създаваща условия за икономически растеж, подобряване на административната среда и запазване на едни от най-ниските данъчни ставки в ЕС. „За съжаление настоящата година бе белязана от пандемията от Ковид 19, която неминуемо ще се отрази на всички сфери, но аз съм убеден, че заедно ще я преодолеем“, каза още зам.-министър Йовев.

Националният конкурс “Сграда на годината” стартира през 2002 година и се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областта на инвестициите, архитектурата и строителството. Тази година председател на журито бе инж. Валентин Йовев.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us