Новини

Зам.-министър Валентин Йовев: Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета на Балканите

„Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета за всички на Балканите. Задължително е то да се обвърже с изграждането на транспортните комуникационни връзки между нашите страни, интегрирани в една добре развита инфраструктура.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на Балкански Инженерен Форум на тема „Регионално сътрудничество за устойчива и консолидирана европейска перспектива на инженерните организации на Западните Балкани“. Събитието, организирано от Европейския Съвет на строителните инженери, се проведе в столицата и бе част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Форумът се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в него участваха инженери от всички държави в региона.

„Страната ни е фокусирала усилията си в областта на пътната инфраструктура към реализацията на своя територия на участъци от няколко големи трансгранични проекта като европейските коридори номер 4, 8 и 10“, подчерта в изказването си заместник-министърът и допълни, че именно тези проекти ще имат висока добавена стойност и ще допринесат за икономическия просперитет на региона.

„Осъществяването им ще бъде и най-сигурната инвестиция в бъдещето и стабилността на Балканите“, каза още Йовев. „Целта ни е да превърнем региона в привлекателно място за живеене и икономическа дейност, а това изисква от нас да сме градивни, амбициозни и обединени“, допълни заместник-регионалният министър. По думите му само съвместната работа по споделените приоритети е гаранция, че девизът на Българското председателство „Съединението прави силата“ ще се претвори в реалност и добрите идеи за Балканите ще станат факт. 

В изказването си на форума инженер Йовев подчерта и ролята на строителните инженери в този процес, „защото е доказано, че там, където се гради, има мир и просперитет – а именно това искаме всички ние тук.“

„Строителните инженери са хора, които знаят как да си поставят високи цели и да изпълняват успешно проекти. Именно затова съм убеден, че днешният Балкански инженерен форум ще даде конкретен принос за задълбочаване на регионалното сътрудничество“, заключи Йовев. 

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us