Новини

Зам.-министър Йовев ще посети Смолян заради усложнената обстановка със свлачищата

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев ще бъде днес на посещение в Смолян. Там той ще инспектира свлачището в с. Забърдо и срутището в района на с. Тикале, което възпрепятства движението по път ІІ-86 Смолян – Мадан. Това съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

В съобщение от вчера от АПИ се посочва, че над срутището край Тикале на път II-86 Смолян – Мадан алпинисти изграждат анкерната система. Работата им е инспектирана от инж. Михаил Рашков, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ. Работата на алпинистите обаче е затруднена от продължаващите дъждове в региона. Монтирането на анкерите е задължителен елемент от дейностите, които трябва да бъдат изпълнени преди поставянето на високоякостната мрежа, с която да се укрепи ската. Очаква се, ако времето се подобри и дъждовете спрат, до 30 дни да започне и монтирането на мрежата.

Целта е до 15 септември да завършат укрепителните дейности и движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път II-86 Смолян – Мадан.

От падналите проливни дъждове в региона срутищният процес се е активирал отново и са взети допълнителни мерки за обезопасяването на пътя. За опазване живота и здравето на гражданите е забранено преминаването както на автомобили, така и на пешеходци в района на срутището.

Вчера вечерта смолянци блокираха за няколко часа пътя Смолян-Средногорци-Мадан в района на свлачището край Тикале. Недоволството им е свързано с бавното разчистване на скалните маси, заради което се налага да се използват обходни маршрути. Според родопчани единият от тях е специално направен, но е доста стръмен и тесен.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us