Новини

Заплаха в САЩ: Безжичният интернет пречи на приемането на GPS сигнали


Радослав Гайдаджиев

Администрацията на американския президент Барак Обама и на Федералната комисия по комуникациите (ФКК) полагат значителни усилия да намерят начини за осигуряване на бърз безжичен широколентов (broadband) интернет, особено в райони с недостатъчно обслужване. Достъп до бърз безжичен интернет се смята за важен елемент за икономическото развитие на селските райони. Тъй като настоящата група от доставчиците на широколентов интернет показва слаб интерес към осигуряване на тази услуга в такива райони, Федералната комисия по комуникациите реши да промени начина на разпределение на радиочестотния спектър в САЩ. На 26 януари 2011 г. ФКК даде условно разрешение на американската телекомуникационна компания LightSquared да изгради мрежа от 40 000 предавателя, чрез която да осигурява достъп до безжичен широколентов интернет в цялата страна. Тези предаватели ще бъдат с мощност от 1500 вата и ще излъчват сигнали в диапазон L (1525 MHz, 1559 MHz) който се намира в непосредствена близост до сигналите на GPS L1 (1559-1610 MHz).

Спътниците на GPS се захранват със слънчева енергия. Мощността на предавателите, изпращащи сигналите, е не повече от 50 вата. След като пътуват 12000 мили силата на сигнала, получен на Земята от GPS приемник, е изключително малка. Сравнявайки това с планираните сигнали на LightSquared, излъчвани от предаватели на земята, със захранване от 1500 вата, е напълно възможно да се стигне до ситуации, където далечните GPS сигнали да бъдат „заглушени“ от близките мощни предавания в непосредствено съседни честотни ленти.

Първоначални експерименти, проведени от един от водещите GPS производители, Garmin International, посочват „катастрофални намеса“ в рецепцията на сигнали на два от най-популярните GPS приемника произвеждани от компанията. Според документите изпратени от Garmin до Федералната комисия по комуникациите, GPS приемник модел GNS 430W, използван в авиацията, започва да има проблеми с приемане на сигнали на разстояние от 13,8 мили от симулирана базова станция на LightSquared и се стига до пълна загуба на сигнала на разстояние от 5,6 мили. Мнението на представители на производителите на GPS системи е, че решението от страна на ФКК може да доведе в най-добрия случай до хаос, а в най-лошия – до трагедия. По този въпрос говорителят на Федералната комисия по комуникациите Робърт Кени заяви, че разрешението, дадено на LightSquared, е условно и може да бъде отнето, ако се докаже, че има потенциални заплахи за приемането на сигналите от GPS. Федералната комисия по комуникациите трябва да излезе с окончателно решение по този въпрос в следата на годината.

Допълнителна информация на www.saveoutgps.org.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us