Новини

Започна шестото масово измиране на видовете на Земята

Земята е подложена на „биологическо унищожаване“ на животинските видове заради причинени от човека проблеми в околната среда през предишните десетилетия, става ясно от заключенията на американски и мексикански учени.

Смъртта на милиарди животни от хиляди видове, както редки, така и често срещани, означава, че вече е започнало шестото масово измиране и то е „по-сериозно, отколкото се мислеше“, пишат учените в сп. „Протоколи на американската Национална академия на науките“.

Учените от Станфордския университет и Националния автономен университет на Мексико направиха анализ на състоянието на 27 600 вида гръбначни и 177 вида бозайници, застрашени от изчезване на популациите от 1900 до 2015 г. Те установиха изключително висока степен на западане на популациите при гръбначните, дори и при видовете, за които няма притеснения.

От 27 600 вида, които представляват почти половината известни гръбначни, са намалели популациите и географският обхват на една трета, или 8851 вида, дори и да не се считат за застрашени. Всички от 177-те вида бозайници са загубили 30 процента или повече от географската си територия, като популацията на повече от 40 процента сериозно е намаляла с над 80 процента свиване на хабитата.

Учените предупреждават, че прозорецът, в който са възможни ефективни действия, е много малък – най-много две, три десетилетия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us