Новини

Започва фестът по точни науки, организиран от Минко Балкански

Предстои провеждането на заключителните етапи на 29–ия Национален конкурс по математика и физика “Минко Балкански” за ученици от 9–ти до 11–ти клас от 26 август, съобщи Яна Ковачева, завеждаща учебна дейност при Фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица, община Стара Загора. Конкурсът се организира от Висшия институт за развитието на културата, науката и технологиите в България.

За финала са поканени по 10 участници от всяка дисциплина, сред които: първенците от първия кръг на конкурса, първенците от националните олимпиади по математика и физика, първенците от ППМГ Бургас Challenge, одобрените кандидати, изпратили между 1 юли и 15 август т.г. кратко CV и мотивационно писмо, в което обосновават желанието си да получат висшето си образование във Франция.

Конкурсът се провежда независимо по физика и по математика в два кръга.

Първият кръг беше задочен. В началото на месец май 2022г. на сайта на фондацията www.balkanski-foundation.org бяха публикувани задачи по математика и физика.

Вторият етап събира кандидатите за три дни в базата в село Оряховица. Първият ден на конкурса е предвиден за пристигане и настаняване на участниците в базата на фондацията.

Сутринта на втория ден ще бъде посветена на лекция за математиците и експериментални упражнения за физиците, които ще бъдат осигурени от организаторите на конкурса. В 14:00 следобед състезателите ще се явят на писмено състезание. Задачите, зададени на френски и на английски език, покриват учебния материал от 9–ти до 11–ти клас. Решенията им трябва задължително да бъдат описани на френски или на английски език . Разрешава се използването на речник. Вечерта всички участници ще имат възможност да присъстват на представяне на френската образователна система и по–специално тази на classes préparatoires aux grandes écoles.

Третият ден ще има разговор с кандидатите – предизвикателство и ще бъдат уточнени победителите. На лауреатите ще бъде дадена възможност за прием в най–престижните френски висши учебни заведения, от чиито конкурси е вдъхновен форматът на това състезание.

Такса за правоучастие няма. На всички участници ще бъдат осигурени безплатно две нощувки в базата на фондацията, както и вечеря на 26 август, закуска, обяд и вечеря на 27 август и закуска и обяд на 28 август.

Минко Балкански беше така любезен преди години да сподели мислите си за живота пред Геомедия. От него помним, че е няма по-хубаво чувство от това да даваш на другите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us