Новини

Започва работа по участъка между „Младост“ и АМ „Тракия“ на околовръстното

В края на септември – началото на октомври предстои да стартира работата по участъка от Софийския околовръстен път от п.в. „Младост“ до АМ „Тракия“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в интервю за Българската национална телевизия.

Министърът коментира още, че се работи по 17-километровата отсечка от Драгоман до Сливница на магистрала „Европа“. Предстои да стартира работата и по още 14,5 км от нея в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман.

Преди дни беше дадена „зелена светлина“ за реализацията на важния проект за участъка между Мездра и Ботевград, който е част от направлението Видин – Ботевград. Участъкът е тежък за пътуване, с множество завои, тежкотоварен трафик, с предпоставка за рисково изпреварване и пътно – транспортни произшествия. Приетото от правителството постановление даде възможност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи за близо 420 млн. и да стартира проекта. Очаква се работата по него да започне през есента. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък между Видин и Ботевград, информира регионалният министър.

Добрите пътища и инфраструктура провокират инвеститорския интерес. Това е един от начините да бъде развит Северозападният регион на страната, подчерта тя.

Усилията ни са да изпълним проекта за АМ „Струма“ през този програмен период, каза Петя Аврамова. Тя допълни, че към Европейската комисия е подадена и се очаква одобрение на апликационната форма за участъка през Кресненското дефиле, в който ще бъдат най-тежките съоръжения по трасето. За него предстои да бъде избран изпълнител. Има процедирани проекти и се очаква да бъде издадено разрешение за строеж за участъка преди тунел „Железница“, самото съоръжение и отсечката след него.

Пожарът на АМ „Струма“, който засегна мостово съоръжение, е пример как безхаберието на хората може да доведе до сериозни последици за българските данъкоплатци, каза още Аврамова. В момента мостът се укрепва и ремонтира. Индикативният срок за извършване на строителните дейности на стойност 1,8 млн. лв. е четири месеца. Регионалният министър изрази надежда те да приключат за по-кратко време. За облекчение на трафика е организирано реверсивно движение през различни дни от седмицата.

Участъкът от Ябланица до п.в. „Боаза“ на АМ „Хемус“ е на финалната права, вече се асфалтира и ще може да бъде пуснат за движение предсрочно, информира министърът. Тя напомни, че проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в отсечката от магистралата между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Отчуждителната процедура за нея вече приключи и ще може да започне работата по целия участък.

Строителни дейности се изпълняват частично в първите 3 участъка на 134-километровата отсечка на АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до пресичането с пътя Русе – Велико Търново. От 4-ти до 6-ти се проектира. В момента се провежда обществена поръчка за изработването на разширен идеен проект за над 46 км от АМ „Хемус“ след връзката с пътя Русе – Велико Търново. За отсечката от пътя Бяла – Търговище до п.в. „Буховци“, която е около 42 км, е сключен договор за актуализация на подробния устройствен план, а идейните проекти са готови.

Основната ни задача е да осигурим безопасност на пътя. Следим ситуацията на много места, където има срутища и свлачищни процеси. С приетото от правителството постановление ни се дава възможност да възлагаме укрепване на най-тежките от тях със средства в размер на 440 млн. лв., каза Петя Аврамова. В списъка с обектите, по които ще се работи, има 43 активни свлачища, 2 срутища и 29 деформации на пътна настилка.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us