Новини

Защо Брекзит 2019 г. е въпрос на география

Как границата между Ейре и Северна Ирландия е критична тема

2018 г. е последната година, в която Европейският съюз е от 28 държави – догодина ще настъпи т. нар. Брекзит – излизането на Великобритания от съюза.

Колкото и да настояват различни политици, че има връщане назад, колелото на историята се е завъртяло, и преговорите за Брекзит са в решаващ етап. В навечерието на новата година социологическо проучване посочи, че 51% в момента от британците биха гласували „за“ оставане в Европейския съюз, а привърженците на Брекзит са 41 на сто. Това е най-сериозният вот, който да е в полза на оставането в ЕС след гласуването през 2016 г., когато всъщност британците решиха да напуснат голямото европейско семейство. Тогава вотът в Лондон, Северна Ирландия и Шотландия коренно се различаваше от този в малките населени места на Англия – лондончани, ирландци и шотландци пожелаха оставане в ЕС. Появиха се желания за отцепване от Великобритания, които до момента са парирани. 

Преговорите за напускане днес текат с пълна сила, като разбира се основният проблем, който имат да решават Лондон и Брюксел, е в крайна сметка чисто финансов. И все пак Лондон не е напълно убеден, че трябва да излиза и го показва по всякакъв начин. Всяка стъпка е половинчата. Великобритания трябва да сключи силно търговско споразумение с ЕС след Брекзита и да избегне зависимост от блока, казва външният министър на Великобритания Борис Джонсън. Т.е. хем да излезе, хем да има права в ЕС, както на пълноправните членки.

Първият етап на преговорите завърши и двете страни – Лондон и Брюксел, огласиха, че са близо до споразумение по въпросите за парите и правата на гражданите, но…

Граница или не

Има едно голямо „но“ и тук става дума не за друго, а просто за физическа география. Статутът на ирландската граница.

Като част от Обединеното кралство, Северна Ирландия ще напусне ЕС. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.
В момента границата по същество е невидима – тя не съществува освен на картите: почти 300-те пропускателни пункта нямат митнически постове или гранична инфраструктура, а хиляди хора живеят от едната страна и работят, пазаруват, ходят на училище, на лекар и на кино от другата. Това е възможно до голяма степен, защото и Обединеното кралство, и Ирландия са част от единния пазар за стоки и услуги на ЕС, в който няма граници, а също от митническия съюз без тарифи, в който влизат и някои държави извън ЕС като Турция, например.
Британското правителство смята, че когато напусне ЕС през март 2019 г., Лондон ще напусне също така и единния пазар, и митническия съюз. Същевременно обаче правителството на Тереза Мей обещава, че всъщност няма да има „твърда граница“. Тукс идва и големият въпрос – как ще има граница, която я няма, или как няма да има граница, когато законите налагат да се сложат заграждения.
Ирландия и другите членове на ЕС искат Обединеното кралство да даде подробности как могат да бъдат избегнати митническите контролни пунктове и други гранични пречки, преди преговорите да могат да преминат към следващия етап, в който да се обсъждат други въпроси по Брекзит като търговията, например.

Каталунски пример

Ситуацията около Брекзита и границата по нещо прилича на обявяването на независимост от Испания от Каталунския парламент. През октомври местният премиер на автономната част от Испания Карлес Пучдемон каза, че обявява независимост от Мадрид, но в същото време каза, че е само на хартия и засега остава в границите на държавата. Резултатът беше скорострелен – международните компании с централи в Каталуния започнаха масово да се изнасят от региона. Още в първите дни над 600 компании смениха местонахождението си. Ключовите банки Ibex и Caixabank веднага преместиха офисите си. Ирландци и британци могат да почерпят от този опит.

Единна икономика

До днес компаниите от двете страни на ирландската граница са свикнали да действат в „икономика на целия остров“, при която стоките и работниците се движат свободно. Северноирландски млекопроизводители превозват мляко за обработка на юг. Прочутата ирландска бира „Гинес“ се транспортира за бутилиране на север в Белфаст. Всичко, което затруднява това безпрепятствено движение – било митнически проверки или нови тарифи, може да има значително въздействие върху търговията.

Едно решение е да се позволи на Северна Ирландия да остане в митническия съюз, когато останалата част от Обединеното кралство напусне. Тази идея обаче среща яростна съпротива от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), а правителството на малцинството на Мей разчита на подкрепата на ДЮП, за да остане на власт.
ДЮП е пробританска протестантска партия и казва, че ще откаже да подкрепи каквато и да е сделка, която разглежда Северна Ирландия по някакъв различен начин от останалата част на Обединеното кралство. „Икономическата и конституционната цялост на Обединеното кралство не трябва да бъде подкопавана по какъвто и да е начин“, каза вчера лидерката на ДЮП Арлийн Фостър.
Преговарящите обсъждат споразумение, което да ангажира Великобритания да поддържа „регулаторно съответствие“ между Северна Ирландия и Ирландия след Брекзит. По този начин по-лесно би могло да се избегне твърда граница. Това обаче също така би ограничило възможността на Обединеното кралство да променя икономическите си регулации, за да сключва нови търговски сделки по света.
Дори да може да бъде намерен компромис, който да удовлетвори ДЮП, някои британци, подкрепящи Брекзит, биха сметнали, че подобно споразумение несправедливо връзва ръцете на Великобритания в момент, когато тя точно се опитва да изгражда нови икономически отношения извън ЕС.

Вето

Ирландският европейски комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви, че Дълбин ще продължи с твърдия си подход и няма да се откаже, както се закани, да наложи вето на преговорите за търговските отношения след Брекзит. Това ще стане, ако Великобритания не даде гаранции за статута на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Според Хоган, Великобритания или поне Северна Ирландия, трябва да остане в единния пазар и в митническия съюз, за да бъде избегнат вариантът за поява на физическа граница между двете Ирландии. Дъблин иска писмени гаранции, че между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да има физическа граница.

Британският премиер Тереза Мей обяснява, че са необходими „още преговори и консултации“. Има цяла година за тях. Или може би има само година за тях.

Географията отново обаче е на мода.

Пари, много пари, брекзит, 30 млрд., 40 млрд., 50 млрд. евро

Британският премиер Тереза Мей се е споразумяла с ЕС да бъде засекретен размерът на сметката за Брекзита. Сумите, които се коментират обаче, са между 30-40 и 50 милиарда евро. За някоя от тези цифри се е съгласил Лондон, за да се отърве от тегобата Европейски съюз, писаха британски медии. Крайната сметка ще трябва да остане в тайна, дори ако окончателното споразумение се постигне през 2019 г. – такава е договорката между Лондон и Брюксел. Така или иначе за широката публика ще са известни някои детайли от споразумението, но няма да е ясна цифрата, макар всеки един гражданин на европейския съюз да вади от собствения си джоб скромна сума в евро за общото благо. За 2018 г. според Института за пазарна икономика всеки българин ще даде по 160 лв. за членството ни в съюза.

800px United Kingdom EU referendum 2016 area results.svg Custom

Картата на вота

UK location in the EU 2016.svg Custom

Картата на ЕС в момента – в оранжево излизащата от съюза Великобритания.

DSC 0145 2 800x450 Custom

Фил Хоган

Снимка на Тереза Мей сред знамената

1499272195276 Custom

Европейски съюз

silvestr v londyne letecky velka britanie anglie londyn downing street Custom

„Даунинг стрийт“ 10

40369 20170619 SOOC Custom

Тези двама мъже – Дейв Дейвис и Мишел Барние, вършат голямата работа по развода.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us