Новини

Заснемат с ЛИДАР радиацията в Чернобил

С безпилотен летателен апарат (БЛА) и системата Лидар се тества в сложния терен на Чернобилската забранена зона. Измерванията се правят с екипа на Университета в Бристол и те показват, че пре ядрен инцидент е възможно да се използва дрон вместо пилотиран самолет, за да се предоставят в реално време ситуационни данни за разпространението и интензивността на радиацията.
Изхвърлянето на радиация от Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 г. остава най-значимата ядрена авария в историята на гражданското производство на ядрена енергия.

Околността е сред най-силно радиоактивно замърсените зони на планетата. Вследствие на такова мащабно изпускане на радиоактивен материал в околната среда, от решаващо значение е ефективното определяне на пространственото разпределение на радиоактивността. Значително количество силно радиоактивни материали все още има там. От телевизионния минисериал през 2019 г., наречен Чернобил, туристическият интерес към централата се е увеличил, като годишните посетители надхвърлят 124 000 до края на тази година. Въпреки последващия спад в посещенията през 2020 г. и 2021 г. поради COVID-19, това увеличено човешко присъствие в региона подчерта липсата на подходяща радиологична защита и познания за потенциално смъртоносни точки на радиоактивност. Следователно мониторингът и разбирането на въздействието на настоящото и променящо се естество на радиоактивно замърсяване, както на земята, така и във въздуха, са от съществено значение както за безопасността на хората, така и за местната екология.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us