Новини

Засякоха най-голямата звездна експлозия

Най-голямата звездна експлозия, регистрирана някога, е 10 пъти по-мощна и около 500 пъти по-ярка от обичайна свръхнова, предаде ДПА, позовавайки се на британски и американски учени.
Астрономи от университета на Бирмингам във Великобритания и Центъра за астрофизика „Харвард-Смитсониън“ в САЩ описват откритието си, наречено SN2016aps, като „крайно енергична свръхнова от изключително масивна звезда“.
Освен с размера и яркостта си, находката има и други впечатляващи свойства, казва Едо Бергер от изследователския екип.
Подобни свръхнови излъчват само един процент от енергията си във видимата светлина, но излъчената от
SN2016aps е в много по-големи пропорции. Според учените въпросната свръхнова съдържа енергия, равняваща се на рекордните 200 трилиона трилиона гигатона тротил.
Поради необичайно високото количество водород, съдържащ се във взривния облак, астрономите допускат, че свръхновата първоначално се е формирала от сливането на две слънца.
Учените се надяват, че откриването на SN2016aps ще доведе до други подобни находки и ще помогне за по-доброто разбиране на условията в ранната Вселена.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us