Новини

Земеделци се оплакаха, че губят хиляди заради полезащитните пояси

Земеделските стопани в Добруджа губят 5% от площите на нивите от самозалесяване. Този проблем сигурно е от 20-30 години. Това посочи Петър Петров, производител от Добричка област, на среща по проблемите на полезащитните горски пояси, събрала държавни и общински институции и организации в Добрич, пише Агри.бг.

Фермерът изчислява и загубите от разширените горски съоръжения, които стигат до 100 000 лв. за средно стопанство от 10 000 дка: „През последните десетина години в Добруджа рентата е около 100 лева. За едно стопанство от 10 000 дка – това са 500 дка. Така че само от рентите, които трябва да дадем на собствениците, загубите стигат 50 000 лв. Като добавим и невзетите субсидии, стават още 30 000 лв. С продукцията, която пропускаме да произведем от тези площи, загубите за едно такова средно стопанство отиват на 100 000 лв.“.

Проблемът със самозалесяването и изместването на границите на горските пояси засяга и малки, и големи производители. По данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър 8 % от полезащитните пояси са с изместени граници. Оказва се, че част от тях попадат в частна и общинска собственост. „Какво правим със собственост, която не е държавна?“, питат още лесничеите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us