Новини

Земетресението е изместило Турция с 3 метра

Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е изместила литосферните плочи с 3 метра, съобщи италианският експерт Карло Долиони, председател на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) в Италия. Сега се появиха и снимки, които показват нагледно тези три метра.
Ученият заяви, че Арабската литосферна плоча се е изместила с 3 м в посока североизток-югозапад спрямо Анатолийската литосферна плоча. Общият размер на разлома при това е поне 150 км.
„Говорим за структура в граничната зона между този свят, Арабската плоча, и Анатолийската плоча… всичко се е случило за няколко десетки секунди“, обяснява Долиони.
Всъщност, допълва ученият, Турция се е преместила с 3 метра спрямо Сирия. Той добавя, че е невъзможно да се предвиди кога ще приключи серията от вторични трусове. Според Долиони докато натрупаната енергия не бъде освободена, явлението няма да спре.
Сутринта на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция, като според президента Реджеп Тайип Ердоган това е най-силното земетресение от 1939 г. насам. Съобщава се и за разрушения в няколко региона на Сирия, а трусове са усетени и в ливанската столица Бейрут. Медиите съобщават, че операциите в голямото турско нефтено пристанище Джейхан са преустановени поради земетресението. В Сирия пък е преустановена работата на най-голямата петролна рафинерия в провинция Тартус.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us