Новини

Земята се намира най-близко до Слънцето днес

Земята днес се намира в перихелий – точката от орбитата си, която е най-близо до Слънцето. По този повод в. „Дейли експрес“ предлага няколко любопитни факта за централната звезда на Слънчевата система:

– Земята се движи около Слънцето в елипсовидна орбита. В най-близката точка от нея – перихелий, планетата се намира на около 147,1 милиона километра от централната звезда. В най-отдалечената й точка – афелий в началото на юли, разстоянието е около 152,1 милиона километра.

– Слънцето съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система.

– Диаметърът на Слънцето е над сто пъти по-голям от земния.

– Слънцето орбитира около центъра на галактиката Млечен път. За едно негово завъртане около галактичния център са необходими около 250 милиона години. Орбиталната скорост на Слънцето е около 225 километра в секунда.

– Смята се, че температурата на слънчевата повърхност е между 5000 и 6000 градуса Целзий, докато тази във вътрешността му достига до 15 000 градуса Целзий.

– Топлината на Слънцето се дължи на превръщането водородни атоми в хелий в процес, известен като термоядрен синтез.

– Очаква се Слънцето да изчерпа запасите си от водород след около пет милиарда години.

– Слънцето е класифицирано като звезда от тип жълто джудже. В края на жизнения си път то ще стане по-голямо и по-ярко, превръщайки се първо в червен гигант, а след това в бяло джудже. Когато стане червен гигант, Слънцето ще „погълне“ Меркурий, Венера и Земята.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us