Geomedia Magazine

Geomedia Magazine

В първия ден на месеца бяха подновени разкопките в Хераклея Синтика – градът на македонските царе край Петрич, съвсем наскоро бе открит печат с изображението на Александър Македонски, съобщи БГНЕС.

Разположеният под възвишението кожух град в продължение на 800 г. е контролирал средното течение на река Струма, основан е от Филип Втори, носи името на Херакъл, героят стигнал най-далеч от гръцките антични герои, подвигът му е повторен от цар Александър Велики. Завоевателят, стигнал до Индия, но походите му започнали от тук, където като 16-годишен е потушил въстание на тракийското племе Меди.

Поредният етап от разкопките на античния град отново е под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински от НАИМ към Българската академия на науките. Изненада е откриването на скулптурата на бик, свързван с култа към бог Митра.

„В поредния сезон от разкопките продължаваме работа на централния площад - форума, но една трета от екипа разкопава и акропола на хълма. С работата в западната част на площада се опитваме да попълним историята на града – кога, какво и защо се е случило. А находките сами идват при нас или не, но откриваме информация. Някои от находките се открояват, например глиненият печат на Елий Лупус, производител на глинени изделия през 2 век“, обясни археологът.

На печата има релеф на Александър Македонски върху глазирана купа със скалп на лъв върху главата му вместо шлем. Така Александър е представен като Херакъл.

Хераклея Синтика носи името му, наречена е на него, а Александър е бил по тези земи още като 16-годишен, когато потушавал въстание на местното тракийско племе Меди в 340 г. преди Христа.

„Градът е основан от бащата на Александър - Филип Втори. Тук е бил и Херакъл, и макар и в римската епоха, те продължавали да тачат корените и традициите си“, добави Вагалински.

За това Хераклея Синтика се е наричал градът на македонските царе.

„Да разкопаваш градове е най-трудната част от археологията”, поясни Вагалински.

Тази сряда е открита скулптура на коленичил бик, но без глава с човешки крак, стъпил върху него.

„Досетихме се, че кракът е на бог Митра – иранско божество, чийто култ се разпространява много бързо в Римската империя. Нещо повече, през 3 век се е конкурирал с ранното християнство и за малко да надделее. До сега не знаехме, че култът на Митра – това божество, което убива бика, и символ на доброто, злото, на тъмното и светлото, е бил популярен и тук – в Хераклея Синтика. И понеже е скулптура, а не релеф, считаме, че тук е имало светилище на бог Митра“, обясни археологът.

Според него Митра е божество на войниците, явно и тук е имало такива, те са се били установили на акропола.

„Там също копаем, но иманярите са направили много поразии, разровили са пластовете, но все пак се стараем да работим. Сега разчистваме едно римско жилище от 3-4 век, но сме открили и пластове от елинистичната епоха от преди Христа. Работейки тук долу - на площада, целта ни е да съберем повече данни, за да разкажем по-подробно и достоверно какво и кога се е случило, защото площадът е сърцето на града. В продължение на 800 г. градът е контролирал поречието на Средна Струма“, завърши Вагалински.

„Тук има неща, които аз виждам за първи път, от всяко нещо черпим информация, която е от историческо значение“, каза археоложката Добрина Хардалиева.

Третата отворена среща по Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)” ще се проведе онлайн на 11 юни, петък, от 10:30 часа. Събитието ще е достъпно на:

https://zoom.us/j/95776946591?pwd=V0lKWGdsZGR4UjV4cEw4S3FybzUxZz09

Проф. дтн Христо Василев от Технически университет- София ще изнесе лекция на тема: „Ролята на биомасата и геотермалната енергия в енергийния преход“. На срещата ще бъдат представени резултати от научната работа в трите компонента на програмата: „Съхранение и преобразуване на възобновяема енергия“, „Електрически превозни средства и водородна мобилност“ и „Ефективни методи за улавяне и оползотворяване на СО2“.

Районната дирекция за национален и строителен контрол (РДНСК) в София вече четвърти месец не може да открие одобрени проекти и разрешение за строеж за строителни дейности и ремонти на обекти в района на болница "Св. Иван Рилски", съобщиха от ДНСК.

В РДНСК - София, постъпи писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. В него е посочено, че в отдел „Архивно обслужване и дигитален архив“ при НАГ - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на бул. „Акад. Иван Гешов“ в участъка между бул. „България“ и ул. „Св. Георги Софийски“ /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/. Изключение прави издадено разрешение за строеж № Б-220/20.07.2006 г. за обект: „Преасфалтиране на бул. „Акад. Иван Гешов“ до ул. „Св. Георги Софийски“ и подмяна на уличен водопровод по източното платно от ул. „Григор Начевич“ до съществуващ водопровод“.

РДНСК - София изиска от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, и дирекция „Управление и анализ на трафика“ - СО данни за извършени от Столична община строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. „Акад. Иван Гешов“ пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След като РДНСК - София получи изисканата информация ще предприеме съответни действия в рамките на вменените по ЗУТ компетентности и правомощия.

В средата на февруари 16-годишният Людмил почина от токов удар, докато минаваше през шахта на тротоара пред болницата.

Камарата на инженерите по геодезия организира обучителен курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация. Курсът ще се проведе на 1 и 2 юли 2021 г.  (четвъртък и петък) в Дом на Науката и техниката в гр. Пловдив, ул. Гладстон №1.

Курсът се провежда на основание чл. 20, ал. 4 от ЗКИР. В сайта на КИГ е публикувана форма за регистрация.

Съгласно решение на УС на КИГ, цените за курса са 65.00 лв. за членове на КИГ и 130.00 лв. за колеги, които не членуват в КИГ. Посочените цени са без ДДС.

Надяваме  се, че въпросите, които ще бъдат разгледани да привлекат вашето внимание, подчертават от КИГ.

Съгласно решение на УС на КИГ примерните дати за провеждане на следващи курсове са както следва:

- В к.к. "Златни пясъци" през м. Август / 2021 г. ;

- В гр. София в началото на м. Октомври / 2021 г.;

- В гр. Велико Търново  м. Ноември / 2021 г.

Очаквайте програмата!

След инспекция днес по трасето на участък 6 на автомагистрали „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова откри нарушения заради започнали строителни работи. В нея се включиха също заместник-министър Тодор Анастасов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Апостол Минчев.
На мястото е извършено разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, през който е имало само няколко багера. Присъстваха и строителни работници, които не беше ясно каква дейност ще извършват. Направи впечатление, че струпаната от вчера до днес техника – около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното вчера, което по никакъв начин не показваше, че на мястото ще се извършва строителна дейност. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от работниците, които бяха дошли на мястото, приличащо повече на изложение за строителна техника.
За обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж, обясни регионалният министър.
Констатация за нарушенията са направили и служители на РДНСК Велико Търново. Предстои те да се запознаят с необходимите документи, след което ще бъде издаден констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията.
Министър Комитова коментира, че заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури до издаването на разрешение за строеж и започване на реални строителни дейности по обекта ще се стигне след 4-5 години.
За него „Автомагистрали“ ЕАД авансово е превела около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация. По време на проверката министър Комитова показа сключени договори със заличени данни.
Авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години, е причината за смяната на ръководството на държавната компания, обясни регионалният министър.
За пореден път ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията.

От 16 до 19 юни професионалното бизнес изложение събира в Интер Експо Център строителния бранш.

На изложението могат да се видят всякакви иновации.

Акцент на някои от изложителите ще бъдат домашната и сградната автоматизация - климатичната техника, фотоволтаичните панели и системите за окачване, пасивните сгради. Ще има показани и иновативни техники за производство, както и доказани продукти.

Регистрирайте се за свободно посещение на www.buildingweek.bg.

Морският лед по арктическото крайбрежие се топи два пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега, сочат резултати от проучване на лондонския Юнивърсити колидж, цитирано от АФП.
Изследването, чиито резултати бяха публикувани от сп. "Криосфера", заключава, че ледът в основните крайбрежни арктически райони изтънява от 70 на сто до 100 на сто по-бързо, отколкото учените предполагаха досега.
За изследването са използвали актуални данни за дебелината на снега върху леда и за пръв път се отчита въздействието на глобалното затопляне.
Дебелината на морския лед се определя чрез измерване на височината на леда над морското равнище, като този показател се изкривява от дебелината на снежната покривка върху леда.
"Предишните изчисления се основават на дебелината на леда, определена от снежни карти, актуализирани за последен път преди двадесет години", каза ръководителят на изследването, докторантът Роби Малет. "Морският лед започва да се формира все по-късно през годината и снегът разполага с по-малко време, за да се натрупа. Изчисленията ни отчитат този спад за първи път и затова стигаме до извода, че морският лед се топи доста по-бързо, отколкото мислехме досега", обясни той.

Вторник, 08 Юни 2021 02:42

Джеф Безос ще лети в космоса

Американският милиардер Джеф Безос обяви, че на 20 юли ще сбъдне мечтата си да полети в космоса с кораба "Ню Шепърд" (New Shepard) на своята компания "Блу Ориджин" (Blue Origin). С него ще пътува по-малкият му брат Марк Безос.

На сайта в интернет на компанията продължава търг за трети астронавт в този полет. Към момента са участвали около 6 хиляди души от 143 държави, а най-високата оферта е 2.8 милиона долара.

"От 5-годишен мечтая за полет в Космоса. На 20 юли ще се отправя на такова пътешествие с брат ми. Най-голямото приключение с най-големия ми приятел", написа той в "Инстаграм".

 

"Да видиш Земята от Космоса означава да се промениш, да промениш отношението си към планетата, към човечеството. Имаме една Земя. Искам да полетя в Космоса, защото цял живот съм мечтал за това", допълни той.

От УАСГ обявиха графика за кандидатстване и записване. Ето подробностите.

В китайския град Гуанчжоу, известен още и като Кантон, се предлага необичайна атракция за нуждаещите се от допълнително адреналин - изкачване на най-високата кула в града - Кулата Кантон, предаде Франс прес.
С впечатляваща футуристична архитектура, кулата, в това число и антената й, се извисява със своите 600 метра над огромния мегаполис. Строителството на сградата приключи през 2010 г. и по онова време Кулата Кантон беше най-голямата в света.
Изкачването й става по три маршрута сред металната й структура, под напътствията на инструктор. Цената на приключението е 688 юана (около 88 евро). Най-високата точка от трите прехода е на 298 метра над земята. В даден момент търсачите на силни усещания дори имат възможността да преминат по опънато във въздуха въже. Всичко това става при спазване на мерки за сигурност и за обезопасяване на импровизираните алпинисти.

Страница 1 от 423

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.