Geomedia Magazine

Geomedia Magazine

Промените в Наредба 5 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри вече са финализирани и на 31 август нормативният акт е публикуван в „Държавен вестник“.
Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на откриването на годишната работна среща на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), цитиран от пресцентъра на регионалното министерство.
Изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова уточни, че Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври.
Шишков посочи, че Агенцията по кадастър има пълната подкрепа на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото това е институцията, която е най-близо до проблемите на хората.
Инж. Коритарова съобщи още, че вече има избран изпълнител за надграждане на информационната система на кадастъра и се надява работата по обновяването ѝ да стартира до месец.
Тя изнесе данни, че съотношението между услуги, заявени по електронен път и на гише, е в полза на електронния портал, като те са вече над 50%. „Това значи, че хората ни имат доверие, ние успяваме да наложим нашите електронни услуги, да докажем на обществото, че те работят, че сме една от малкото администрации, която напълно предоставя всичките си услуги в електронен вид и че по тях се работи равностойно с тези, заявени на гише“, каза инж. Коритарова.
Тя отчете, че през последната година и половина се е повишил броят на подаваните заявления и те достигат до 3000 на ден.
За да се повиши нивото на обслужване, продължава практиката на т.нар. „тайни клиенти“.
Продължава да се работи и по увеличаването на кадастралната карта, като за пълното покритие на страната остават 5-6% за урбанизираните територии. Напълно завършен е процесът за София. В началото на тази година са открити обществени поръчки за останалите непокрити 12 обособени позиции за над 11 хиляди хектара, уточни изпълнителният директор на АГКК.
До края на октомври се очаква да приключи процедурата по избор на изпълнители и през декември да стартира работата по изпълнението на дейностите.

Всички нередности, които виждаме по АМ „Хемус”, се повтарят и със скоростния път Ботевград-Видин, както и по бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. И при тяхното строителство част от трасето също не е планирано, както видяхме при изграждащия се аутобан „Хемус”.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при гостуването си в предаването „Честно казано“ в телевизия Евроком.

„И ние не знаем откъде ще мине трасето в Северозападния скоростен път Ботевград-Видин. Отново има парче от магистралата, което е в средата и не можем да намерим пътя. И там има ин хаус“ поръчка за три от лотовете. Два от тях имат разрешение за строеж, издадени буквално в последните дни на предишното управление на ГЕРБ. Не знаем също и кои са фирмите. След това има участък до Монтана, но ПУП (подробният устройствен план) е влязъл в съда. От Монтана до Враца пак нямаме трасе. Явно се създава проблем с планирането и те са го зарязвали“, обясни подробно арх. Иван Шишков пред журналистката Люба Кулезич. Той бе категоричен, че министерството иска да острани тези дефекти, за да може тези участъци да се строят максимално бързо.

Подобна е и ситуацията с бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Проектът е само до Бяла, има вече ПУП и скоро може да започне строителството. От Бяла до Велико Търново обаче няма трасе. Не е планирано и къде ще стане връзката с автомагистрала „Хемус”.

Арх. Шишков посочи, че за голямо съжаление по бъдещите магистрали у нас се наблюдава едно и също – те започват отнякъде, след което има прекъсване, а после  отново има път. 

В интервюто си пред тв „Евроком” заместник-регионалният министър посочи, че АМ „Хемус” след известно време ще бъде построена до Ловеч, едва след това ще се строи до Велико Търново. А нататък – никой не знае кога ще се случи това. Той все пак  припомни, че магистралата до отклонението Плевен-Ловеч се строи. След това до Велико Търново е частта, в която има незаконното строителство. Според него, вероятно до края на тази година или от началото на другата, ще има разрешително за строеж, но всичко зависи дали ще има съдебни обжалвания във връзка с отчуждаването.

„Всички пътища у нас не са планирани изцяло и на практика са раздавани пари за тях. Аз не съм очаквал в личен план да заварим подобно нещо“, сподели той и подчерта, че най-големият абсурд е, че „Хемус” продължава да не е проектирана изцяло. „В планираното трасе има участък, който е с проблем. И на практика не знаем откъде ще мине“. От Велико Търново до Търговище е правено трасе в три лота и в един момент се е установило, че в два от тях има проблем – единият минава през свлачище, другият през защитена територия. Сега започваме да правим ново трасе, но за тези три лота са раздадени по 80-90 млн. лв. аванс, без то да е било определено“, изрично отбеляза зарх. Шишков.

Заместник-министърът разясни, че в момента сме на финалната права на отчуждаването на 4 и 5 лот и малко след това ще процедираме и отчуждаването на 6-и лот. Той увери, че се прави всичко възможно, за да се компенсира забавянето и максимално бързо да започне строителството до Велико Търново.

„Преди служебния кабинет съм гледал и съм си представял, че АМ „Хемус” се строи със страшни темпове, а сега се оказва, че законното строителство е само до 3-ти лот и има идея да се строи евентуално законно до Велико Търново“, коментира той.

„Много ни се иска максимално бързо да придвижим всички процедури, защото незаконните процедури никого не радват. Искаме по най-бързия начин да сложим ред след този хаос“, категоричен беше арх. Шишков. Заедно с екипа на АПИ, който отговаря за проектирането и отчуждаването, са си поставили за цел да приключат максимално бързо процедурите по отчуждаванията, разрешителни за строеж, с цел да се регламентира започнатото строителство.

Първи опит за полет в орбита около Земята с изцяло цивилен екипаж, без професионален астронавт на борда, се очаква да бъде осъществен след няколко часа с ракета на авиокосмическа корпорация "Спейс Екс".

Четиримата на борда са милиардерът Джаред Айзакман, 29-годишната Хейли Арсенау - медик, преборил рака, Крис Семброски - ветеран от американските военновъздушни сили и инженер и геоложката Сиан Проктър.

Всички те са преминали само базово обучение. Старшият директор на програмата Бенджамин Рийд заяви:

"Тази мисия е значима и историческа, защото хората в нея ще достигнат най-голямата височина в околоземна орбита след мисиите за техническо обслужване на телескопа "Хъбъл". Те ще бъдат над сегашната орбита на "Хъбъл" и над орбитата на Международната космическа станция."

Джаред Айзакман коментира, че въпреки рисковете е важно мисията да бъде осъществена, за да се извлекат заключения за бъдещи мисии:

"Ако ще отидем отново на Луната, до Марс и отвъд и трябва да излезем извън зоната си на комфорт, ще трябва да направим стъпка в тази посока".

Геоложката Сиан Проктър пък изтъкна:

"Имало е три чернокожи жени астронавти, стигнали до Космоса. Да знам, че аз ще съм четвъртата означава за мен не само, че ще осъществя мечтата си, но ще вдъхновя и следващото поколение цветнокожи жени и момичета да се замислят какво ще е да достигнат звездите".

Мисията ще остане в орбита три дни.

Съвместната работна група по подготовката на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2021-2027, под ръководството на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и Фарук Каймакчъ – заместник-министър на външните работи на Република Турция и директор по въпросите на Европейския съюз, проведе онлайн заседание, в което взеха участие и представителите на Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия Магали Леноел и Жил Кител.

На заседанието беше обсъден проектът на програмата, както и коментарите по него, постъпили от заинтересованите страни.

В своето изказване заместник-министър Захари Христов заяви: „При подготовката на програмата са взети предвид предложенията на изключително широк кръг заинтересовани страни. Заедно търсихме баланса между определения финансов ресурс и неотложните приоритети с хоризонт 2027 г. Убеден съм, че бъдещата програма гарантира инвестиции с дългосрочни резултати, много от които имат и мултиплициращ ефект“.

Той подчерта, че предвидените мерки обхващат най-важните приоритети на региона – туризъм, миграция, дигитализация, околна среда, подкрепа за малкия и среден бизнес и подготовка на квалифицирани кадри за местната икономика, като през следващия седемгодишен период в пограничния район ще се инвестират над 33 млн. евро.

Ние не отричаме,  че  пътните фирми трябва да си получат парите за това, което са изпълнили, независимо от нарушенията по възлагането на дейностите от предишното правителство. Търсим обаче решение това да стане легално. Въпросът не е в парите, а в начина на тяхното изплащане. Това заяви в предаването на Студио България на „Свободна Европа“, с водещ Генка Шикерова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.
Той и председателят на Съвета на директорите на “Автомагистрали” ЕАД Десислава Христова коментираха казуса с възложените, но финансово неподплатени пътни ремонти и платените авансово огромни суми за пътно строителство от предишното управление. В предаването се включи и Петя Стоянова от “Автомагистрали – Черно море”, които протестират заради неизплатените средства за ремонта на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора.
Зам.-министър Граматиков обърна внимание, че в конкретния случай фирма „Автомагистрали -Черно море“ са подизпълнител на договор, сключен между Агенция „Пътна инфраструктура“  и държавната „Автомагистрали“ ЕАД. „По този договор е допуснато надвишаване на възлаганията по финансовата рамка. „Търсим вариант, за да се платят парите, защото никой не отрича свършената работа“, посочи заместник-регионалният министър и подчерта, че казусът не е единствено само с тази фирма. Според него обаче протестиращите служители би трябвало да потърсят неизплатените си заплати първо от работодателя, с когото имат договори, а не с протести пред министерства и президентството.
  „Проблемът с плащанията към изпълнителите и подизпълнителите  по тези договори е  в количеството наддоговаряния  и начина, по който трябва да се платят“, посочи зам.-министър Граматиков. Той напомни, че е търсен вариант  това да стане с решение на Народното събрание, което да даде санкция съществуващите договори да се анексират, със съответните изключения по Закона за обществените поръчки, и така всички приети дейности да се разплатят. „Не намерихме разбиране от законодателите“, отбеляза той. Валентин Граматиков подчерта, че оттук насетне плащанията към фирмите не бива да се случват както при предишната власт – с постановления на Министерския съвет (ПМС). „Не случайно бюджетът на държавата е обявен със Закон за бюджета и никой не може да е по-висок от него, като разрешава плащане със санкция на правителството на един или друг“, каза зам.-министърът. „Когато намерим начин разплащането към подизпълнителите да се случи по законов ред, а не по начина, по който се е случвало, ще платим на фирмите“, категоричен бе той.“ Законово решаване на казуса чрез акт на Народното събрание вече е невъзможно. Законодателят остави горещия картоф в изпълнителната власт. Затова  трябва да се търси вече конкретно решение от независимата съдебна власт по всеки един от договорите“, коментира още зам.-министър Граматиков.
Водим разговори с фирмите, получили огромни аванси за „спешно“ укрепване на 84 свлачища в страната, да върнат част от средствата“, съобщи в предаването председателят на Съвета на директорите на “Автомагистрали” ЕАД Десислава Христова. Причината е, че заложената предпроектна цена, надхвърля реалната сума за укрепителните дейности. Тя отбеляза, че на този етап фирмите нямат желание да връщат средствата, но дружеството ще намери вариант да си ги вземе. Укрепването на свлачищата също е възложено „ин хаус“ на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, както на аутобана „Хемус“ и на пътя Видин-Ботевград.  „Заби всичкото „ин хаус“, защото е възложено на „Автомагистрали“ ЕАД и има проблем как ще се плати законово на наетите, но прикрити подизпълнители“, заяви Христова. Според нея, за проблема ще се търси решение в следващия парламент. 
 
Петък, 10 Септември 2021 18:18

Комитова покани Нанков на диспут

  „Каня г-н Николай Нанков на публичен диспут по инфраструктурните проекти - той да определи ден и час,  за да поговорим кой има и кой няма хабер от инвестиционен процес. Готова съм да говорим за автомагистрала „Хемус“, защото той изрича лъжи, които объркват хората“.  Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. „Лъжите на г-н Нанков в последните дни започват да ми идват в повече. Той не опровергава нито едно твърдение около разкритията при строителството на АМ „Хемус“ и сроковете за завършване, а се опитва да ме обижда в лично качество. Явно той е много ядосан, държи се като дете, на което сме изяли десерта. Гневен е, защото вече не стои на пътя на парите от МРРБ към фирмите в строителния бранш.

„АМ „Хемус“ е много скъп строеж, какъв е смисълът да се лъжем. Всички ние го плащаме от бюджета. Аз не съм в предизборна кампания и няма за какво да лъжа, докато г-н Нанков излиза утре от парламента и трябва да се бори отново, за да се върне в него. Смятам категорично, че този проект трябва да продължи да се строи, но да се контролира качеството, количеството и сроковете“, каза още регионалният министър.

По отношение на протестите на строителите, министър Виолета Комитова коментира, че за първи път стачкуват фирми, които работят по изграждането на АМ “Хемус“.  Тя напомни, че те са получили около 1 млрд. лв. авансово, като на всяка от тях са платени милиони.  „Не разбирам работниците към кого задават въпроса за заплати. Към МРРБ, към бюджета или към техните работодатели? Коя е фирмата, която протестира? Възможно е да сме дали авансово ресурс на фирмите, собствениците им да не плащат заплати и ги изкарват на площадите“, посочи Комитова.

Тя бе категорична, че работниците трябва да получават заплати. Министърът допусна, че мероприятието може да е организирано с политически цели, както веднъж вече е правена подобна демонстрация при нейна проверка на участък от АМ „Хемус“ в района на Велико Търново. „Тогава фирмите ми спретнаха  шоурум със скъпа строителна техника, това беше организирано мероприятие, за един ден строиха 50 строителни машини, а на другия ден ги изтеглиха оттам и заравниха терена. Фирмата организатор на шоурума - „Европейски пътища“, е получила 100 млн. лв., за да работи в бъдеще“, напомни арх. Комитова.

Министърът обърна внимание, че с подготвената актуализация на бюджета държавата няма да може да се разплати с всички строителни фирми. „Очакваме 100 млн. лв., които са ни необходими за подготовка и зимно поддържане на пътищата. Ние сме ги планирали в бюджета за 2022 г. – 1,5 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжки“, уточни министър Комитова. Тя напомни, че някои строителни фирми са били измамени от предишното ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД с ръководител Стоян Беличев. Например ремонтът на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, за който Беличев има договор за 59 млн. лв., но се възлагат дейности за 199 млн.лв. на няколко фирми. „Те свършват работата по „Тракия“ и днес този проблем излиза наяве. Кой ще плати разликата между 59 млн. и 199 милиона лева? Явно е, че няма как служебното правителство да ги намери и фирмите затова протестират“, отбеляза арх. Комитова.

„И г-н Нанков, и г-жа Аврамова са били наясно, че АМ „Хемус“ няма как да се построи цялата до 2024 г., срок, който много често чувахме в предизборните кампании. Самите те са сключили договори, че за този срок ще бъдат построени само 51 км от Ябланица до към Плевен, което са участъци от 1 до 3, и за които има издадени разрешителни за строеж  от 17 април 2019 г. В тези договори крайният срок е 2024 г. Т.е. Нанков и Аврамова са планирали 51 км да се построят за около 60 месеца, или по около 1 км на месец. Това е реалистичният срок да се построи аутобанът.

Следващите три участъка – 4, 5 и 6 - нямат Разрешения за строеж, а за останалите – 7, 8 и 9 лотове – дори не се знае от къде ще мине трасето“, напомни Комитова.  На участъците 4 и 5 установихме незаконно строителство. Тя изрично попита кой е работил по отсечка 4, където неизвестна фирма е извършила незаконни изкопи и е унищожила с насипи 87 декара гора, вече има жалби от Горското стопанство. „Там някои строи незаконно без Разрешение за строеж. Имаме „анонимен“ строител. Според министъра, незаконното строителство се дължи на бързане, за да се похвали някой със строежа на магистралата.

 „Логиката е, че първо раздаваме аванси на много фирми. Второ тръбим, че магистралата ще я направим през 2024 г. и започваме строителството преди да е готова документацията.  Но когато строим по този начин - кой носи отговорността за основата на пътя, която видяхме на отсечка 4. Най-важното нещо на един път е основата, когато тя не е направена качествено и никой не се е подписал, че ще издържи на тежкия трафик, след това получаваме набраздяване и неравности по асфалта“, каза Комитова. И следва „ремонт на ремонта“. 

Невярно и грешно е твърдението на служебното правителство, че магистрала "Хемус" не е планирана. Има си подписани срокове и процедури, има си подробни устройствени планове.

Това обяви в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви бившият зам. регионален министър Николай Нанков по повод твърденията на служебния регионален министър Виолета Комитова за открити нарушения при процедурите за строежа на трасето на магистралата.

,,Само участъците 1, 2 и 3 от "Хемус" бяха строени по наше време. За останалите участъци – 4, 5, 6, 7, 8 и 9 има готови проекти и бяхме в етап за започване на строителство през 2021 г.'', посочи още Нанков. Според него при управлението на ГЕРБ незаконно строителство не е имало – нито по АМ "Хемус", нито другаде.

"Първо казваха, че нямало пари, а 500 милиона от "Хемус" ги взеха и още не се знае къде са", посочи Нанков. Преди него в студиото на Би Ти Ви беше заместник-министърът на регионалното строителство арх. Иван Шишков, който посочи, че построените до момента отсечки на АМ "Хемус" са изградени незаконно, а в същото време авансово са дадени много пари, така че за това, което е изпълнено дотук, трябва да се направят анализи. "Тук възниква и интересният въпрос дали трябва да се плати за незаконно построеното", попита Шишков и посъветва водещите да зададат този въпрос на Нанков.

Така на въпроса защо имотите през лотовете 4, 5 и 6 не са били отчуждени, Нанков отговори, че не знае и призна, че това е "странно". Има един строител и това е държавната "Автомагистрали" ЕАД. Питайте тях, отвърна Нанков.

По отношение на съмненията за качеството на строителството Николай Нанков уточни, че има строителен надзор и АПИ е институцията, която трябва да търси отговорност от "Автомагистрали" ЕАД в случай на некачествено строителство.

Четвъртък, 09 Септември 2021 14:19

Направиха карта на кораловите рифове

Учени съставиха изчерпателна карта на кораловите рифове в света, като използваха повече от 2 милиона спътникови снимки, съобщи АП.

Кораловият атлас "Алън", наречен на покойния съосновател на "Майкрософт" Пол Алън, ще служи за справки за опазването и изследването на коралите и морското планиране.

Това е първата глобална карта с висока резолюция от този вид. Публикувана в интернет, тя дава възможност на потребителите да виждат подробна информация за местните рифове, включително и различни видове морски структури - пясък, скали, водорасли и разбира си, корали.

Картите достигат на дълбочина до 15 м. Целта е да бъдат използвани от управляващите при взимане на решения за проекти в защитени зони, при планиране на инфраструктурни обекти като пристанища и преградни морски стени, както и за бъдещи проекти за възстановяване на коралите.

Последните три лота на автомагистрала „Хемус“ все още нямат дори установено окончателно трасе. Нямат Подробни устройствени планове, нито отчуждителни процедури.

Това показват данните от проверка на ДНСК по нареждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, извършена в периода 27 август – 7 септември тази година.

На пресконференция днес регионалният министър и министърът на икономиката Кирил Петков изнесоха данни за  незаконно строителство на автомагистрала „Хемус“ и на язовири в страната.

Резултатите от проверката показват, че за участъци 4, 5 и 6 на АМ „Хемус“ от „Автомагистрали“ ЕАД не са представени одобрени проекти, нито издадени и влезли в сила разрешения за строеж. Без одобрена проектна документация и без издадено разрешение за строеж на участък 4, от края на п.в. „Плевен“ (пресичане с път II-35) до път III-301, включително п.в. „Летница“, се извършват строително – монтажни работи на над 16 км.  Няма и завършена отчуждителна процедура в участъка.

Също без одобрени проекти и без издадено разрешение за строеж на участък 5, от края на п.в. „Летница“ (пресичане с път III-301) до път III-303, включително пътен възел, също се извършват строителни дейности на над 8 км.

Оказва се, че завършили отчуждителни процедури, одобрени инвестиционни проекти и разрешения за строеж има само за първите три участъка на аутобана, стигащи едва до Ловешка област.

„На практика на много места на магистралата са се изпълнявали някакви строителни дейности от анонимни изпълнители и без установено качество“, каза регионалният министър и подчерта, че именно незаконното строителство е гаранция за липса на качество и за липса на отговорност, защото няма кой да носи такава.

„Не спирам строителството на магистралата, където има необходимите документи и не сме забавили изграждането на аутобана“, подчерта отново арх. Комитова. Тя разкри, че в договорите, които касаят строителството на първите три участъка е предвидено да бъдат завършени чак до края на 2024-та година, като тяхната обща дължина е само 51 км.

„Илюзия е, че е започнало строителството на цялата автомагистрала „Хемус“, каза по време на пресконференцията началникът на ДНСК арх.Влади Калинов. Той обясни, че в действителност законно и реално строителство на участъците от 4-ти до 9-ти не е започнало, а истинското строителство тепърва трябва да започне.

Цената, на която се изпълнява към момента магистралата е 17 млн.лв. за един километър, стана ясно още на брифинга.

За цялата магистрала са планирани 4,5 млрд.лв, от които 1,5 млрд.лв са раздадени авансово през 2019-та и 2020-та година.

Повечето от авансите са за доставка на материали и наемане на техника. Например има платени аванси към сключен договор за 10 млн.лв. за озеленяване в участъци 7, 8 и 9, за които все още няма установено окончателно трасе.

„От 416 язовира само 10 са завършени с приключени ремонтно- възстановителни дейности и разплатени от ДКК ЕАД“. Това съобщи по време на брифинга министърът на икономиката Кирил Петков.

Той посочи, че е направена проверка на строителните книжа на  тези 10 язовира съвместно с МРРБ и ДНСК. „Надявах се да няма язовирна стена без разрешение, но се оказа, че от тези 10 нито една построена стена няма строително разрешение. Кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат или се появи авария? Тези язовири са изцяло нови съоръжения, на които нямаме строителни книжа. Виждаме само заповеди написани на ръка“, каза Петков.

По думите му при проверките по документи в съответната община е установено, че за строежите няма издадени строителни книжа, т. е. те са незаконни. Язовирите са построени и на завишени цени - 5 пъти над цената на  транспорта и 2 пъти над цената на бетона, като дори не са избрани най-опасните язовири.

„Тук не става дума само за пари, но и за опасност за населението. Хубавата новина е, че са завършили само 10, защото не знаем дори какво е качеството на бетона и трябва много бързо да влезем в контрол. Това е пример за пълно безхаберие“, изтъкна Петков. Служебният министър добави, че по оценки 200 млн. лева са отишли в джобовете на някого и подчерта, че  тези язовири са построени поне три пъти на по-високи цени, без документи и без гаранция за  качеството им.

Икономическият министър каза още, че независимо, че са в различни области на България - едни и същи две компании ги строят и то на почти едни и същи завишени цени с разлика от няколко стотинки.

Той обяви, че смята да уволни и последния член на борда от ДКК, който е бил част от тези решения. „Освен уволненията, ще търсим и отговорност от ръководството на ДКК, защото това е недопустимо", категоричен бе икономическият министър.

„Полагаме всички усилия, за да решаваме натрупани с години проблеми в МРРБ и да ускорим реализацията на редица проекти, защото тези проекти са на целия български народ“.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с генералния директор на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с правни процедури, касаещи документацията и реализирането на редица железопътни обекти с национално значение, забавени с години от предишното ръководство на МРРБ.

С обединяването на усилията на двете ведомства по процедирането на документите по тези проекти ще се ускори работата по реализирането им, стана ясно в хода на разговора.

„Търсим съвместно решение и въпреки трудната законова среда, в която работим, вярвам, че ще намерим верния път“, подчерта още министър Комитова.

В срещата участваха заместник – министрите на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, Захари Христов и Валентин Граматиков, заместник – министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, представители на администрацията на МРРБ и на АПИ.

Страница 1 от 436

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.