Без категория

Шишков: Не трябва да е новина, че сме пуснали движението в тунел „Витиня“, а че са готови всички магистрали

Не трябва да е новина това, че сме пуснали движението в тунел „Витиня“, а че са готови всички магистрали в България. Хората трябва да започнат да живеят и да се придвижват по нормален начин, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в студиото на телевизия България он еър.

„Държах ремонтът на тунела да бъде завършен преди празниците, за да пътуват хората нормално поне в тази част и да няма тапи, да се движат без проблеми“, подчерта министърът по повод завършилия ремонт на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“.

„Смених ръководството на „Автомагистрали“ и бях поставил за цел ремонтът да приключи преди зимата, защото беше от изключително значение, хората изстрадаха страшно много време“, обясни още министърът и добави, че в участъкът ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните автомобили, което е добре за бизнеса. Той е категоричен, че така  трябва да се работи в България – когато се прави ремонт той трябва да е планиран и с ясен краен срок за завършване.

В студиото регионалният министър подчерта, че сред най-сериозните проблеми в страната е, че не са изградени повече от половината магистрали, от които имаме нужда. Причините за това според него са няколко: няма планове за половината от магистралите, част от проектите са в изключително ранна фаза – без трасета, без ОВОС.  „Голямо говорене и малко проектиране“, обобщи Шишков. Другият проблем е начинът, по който се финансира строителството на магистралите.

„За да построим всички необходими магистрали ще ни трябват около 20 млрд. лв.“, каза министърът и отново призова политиците да помислят, кои аутобани може да бъдат построени от държавата и кои – да бъдат отдадени на концесия.

„Вината за липсата на магистрали е на политиците. Но и не можем да похарчим всички пари за аутобани, а искаме да живеем нормално. Затова трябва да се промени планирането и да се помисли за финансирането – частично от държавата, частично на концесия“, смята Иван Шишков.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us