Озеленителите искат национална стратегия за ландшафта

Понеделник, 11 Юли 2011

Готвят меморандум за развитието

 

Поради изключителната красота и разнообразие на нашите ландшафти и огромната им културна и икономическа значимост за цялата нация, България трябва да предприеме решителни действия, за да постигне обрат в опустошителните последици на последните десетилетия и да постави началото на дългосрочни стъпки за промяна. Така започва предложението за Меморандум на българските ландшафтни архитекти, обсъждано през пролетта на събрание на съюза в Пловдив. Идеята е документът да даде тласък на развитието на ландшафта у нас, като се обърне внимание на цялата общественост върху значимостта на околната среда и озеленяването. Идеята на ландшафтните архитекти е да се изгради обща бъдеща политика. Ландшафтните архитекти акцентираха върху неотложността на мерките, които трябва да се вземат, за да се предотвратят бъдещи значителни щети върху околна среда.

За отправна точка на Меморандума е взета Европейската конвенция за ландшафта, която е ратифицирана и от България, без обаче страната да изпълнява ангажиментите си по нея.

Ландшафтните архитекти искат да се създаде национална ландшафтна политика и закон в изпълнение на Европейската конвенция. Те трябва да задължават местните органи да осигуряват и поддържат зелени площи, да установят функцията на държавен ландшафтен архитект, който да ръководи специализиран ландшафтен отдел в министерството на околната среда, да се създаде стройна система за отговорни ландшафтни архитекти в местното управление. Ландшафтът се схваща като предпоставка за туризъм и добра международна репутация.

Ландшафтните архитекти вече излязоха от относителната си неизвестност и работят в тесни връзки с професионалисти като архитекти и инженери.

Днес по-голямата част от работата на експертите е свързана с дизайна, строителството и управлението на обществени и частни външни пространства, коментират озеленителите. Много ландшафтни архитекти също така извършват широкомащабно ландшафтно планиране, включително оценка на типа ландшафт, оценка за въздействие върху околната среда.

В публичния сектор, професионалистите - най-вече в местното управление, се ангажират с постоянно увеличаващ се обем задължения. Те включват дизайн, пространствено планиране, запазване на природата, паркови стратегии, управление на проекти и обществена консултация.

Освен ЗУТ, няма специално законодателство за планиране, опазване, проектиране и управление на ландшафтите, парковете и зелените площи. Въпреки че има някои полезни инструменти в ЗУТ, тяхното прилагане е незадоволително, отбелязват ландшафтните архитекти. Те настояват за спешни реформи в законодателство. Поради урбанизацията има последици за селския ландшафт, а енергийна криза, глобалното затопляне и нуждата от устойчиви решения поднасят предизвикателства на ландшафтните архитекти.

Затова е наложително да се изгради национална ландшафтна политика към опазване, планиране и управление на ландшафта. Държавата трябва да приеме сериозен ангажимент за систематична стратегия за прилагане на национална политика, която е ясно свързана с преработената Национална устройствена стратегия. Европейската ландшафтна конвенция осигурява основата за такава стратегия.

Предложение тепърва ще бъде подлагано на редакции и редица обсъждания. Целта е една - повече внимание към значимостта на ландшафта.

Прочетена 991 пъти Последно променена в Четвъртък, 16 Юни 2016 13:47

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.