Коментар на брой 5/2011 г.

Вторник, 12 Юли 2011

Сериозните политически анализатори всяко лято намекват, че войните започват през август. Така написаха и тази година в броя на 6 август в списанието Economist. Доводи за това полустатистическо наблюдение има много - Първата световна война, бомбите над Хирошима и Нагазаки, инвазията на Ирак в Кувейт през 90-те години, войната Грузия - Русия от 2008 г.

Това лято се случиха няколко неща - имаше бунтове във Великобритания, либийските бунтовници превзеха резиденцията на Мумар Кадафи в Триполи, венецуелският президент Уго Чавес си поска физически връщането на няколкостотин тона злато, съхранявани в различни западни държави, няколко нобелисти предупредиха, че политиците в Европа и САЩ трябва да вземат мерки веднага, ако искат да не попаднем в поредна криза, Китай си построи самолетоносач, а Северна Корея обеща да се върне на масата за преговорите за ядрената си програма.

Явно тази година сериозните политически анализатори се объркаха, за щастие. На фона на тази макрорамка, у нас се строят магистрали, инспектират се непрестанно, контролът над концесионерите по плажовете е засилен с GPS наблюдение и под лупа се следи съдържанието на холестерола в храната по чиниите на туристите, платили за all inclusive почивка на Черноморието. България преминава уверено през кризата, е заключението на правителството и над всичко, случващо се у нас, се въвежда строга дисциплина и ред.

Според статистиката на председателя на Съвета на европейските геодезисти Жан-Ив Пирло, едва един човек на всеки 10 000 европейци е геодезист. Резултатите от последното преброяване към 1 февруари 2011 г. показват, че населението на Република България е 7 364 570 души. И ако следваме пропорцията на Жан-Ив Пирло - геодезистите у нас трябва да са малко над 700. Явно към спазването на тази пропорция се е устремило и правителството в политиката си към геодезията. За съжаление държавата продължава финансовите рестрикции към тази важна професия. И въпреки съществуващите закони за развиване на геодезическа дейност от около 2000 геодезисти у нас скоро едва ли и половината ще могат да се занимават с редкия си занаят.

Изглежда, че държавата бяга от отговорност и се крие зад оправдания за липса на пари.

За щастие, живеем в мирно време.

Прочетена 806 пъти Последно променена в Четвъртък, 16 Юни 2016 13:13

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.