Зелените покриви

Вторник, 12 Юли 2011

Глътка въздух в града

landshaft_rooftop_new.jpg

Озеленяването на покривите е отдавна популярно в Западния свят, а приемуществата не са само естетически. У нас обаче тепърва неспециалистите се сещат за този тип озеленяване, който се свързва и с лукса, вместо да се приема за необходимост.

Все пак е похвално, че ландшафтните архитекти се опитват да насочат общественото внимание към темата. Изграждането на зелени покриви у нас е наложително в гъсто населените урбанизирани територии, отбелязват експертите. Те посочват и че процесът е стимулиран също и от Европейския съюз, който все повече извежда във фокус екологизирането на строителството.

Според заместник-председателя на Съюза на ландшафтните архитекти Веселин Василев към висока зелена архитектура засега у нас се ориентират малцина богати българи. В момента се изграждат само 3 дка зелени покриви върху жилищни кооперации в София.

В България няма критерий за зелената архитектура, коментират от Съюза на ландшафтните архитекти. Понятието обаче започва да се налага предимно като част от екологична архитектура и най-вече като предмет на ландшафтната такава. Нашите специалисти дори предлагат да се въведе норма "Вегетативна площ". Замествайки традиционния квадратен метър, тя ще показва площта, върху която растителността неутрализира вредности в околната среда.

Независимо от предимствата инвеститорите избягват зелените покриви заради по-високата цена на сградата и психологическа бариера, че покривните градини могат да доведат до течове и влага в сградата. Новите строителни материали обаче се гаранция това да не се случи, за да се избегне допълнително натоварване на конструкцията в покривните градини се садят сухоустойчиви растения, виреещи в по-плитка почва, устойчиви на дим и газове.

 

 

Много еко

 

1 кв.м зелен покрив филтрира 2 кг прах годишно. Изчислено е, че ако всички покриви в един град се озеленят, градската температура ще се редуцира със седем градуса. Зелените покриви изпълняват ролята и на естествени климатици, защото зимата задържат топлината в сградите, а през лятото ги охлаждат, твърдят експерти. Зеленината фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха, намалява емисиите на въглероден диоксид и обогатява въздуха с кислород. Покривното озеленяване подобрява топлоизолацията с 3-10 процента. Освен това се подобряват звукоизолационните качества.

 

Градините на Семирамида

 

Покривните градини датират от хилядолетия. Те се свързват с култа към финикийския бог Адонис - символ на разцъфтяването и повяхването на природата. През 600 г. пр. н.е. вавилонската царица Семирамида засадила растения от Средиземноморието в големи отвори по терасите на двореца. Така висящите й градини заедно с поливните съоръжения са обявени за едно от седемте чудеса на света. Богатите римляни отглеждали растения на терасите и покривите си. През Ренесанса покривите на много вили и дворци в Италия и Германия са представлявали градини с богати колекции от чуждоземни растения.

Прочетена 1479 пъти Последно променена в Четвъртък, 16 Юни 2016 13:11

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.