Ландшафтна архитектура с нови върхове

Понеделник, 14 Ноември 2011
taichung.jpg

 

Мистична еко кула проектирана за Тайпе

 

Има архитекти, чиито мечти се превръщат в реалност, но дори и само в проект, те изглеждат като мечтание. Такъв е случаят с Венсан Калбо, който днес е 34 години, но вече е спечелил няколко престижни награди. Още през 2000 г., едва завършил, той взима приза Рене Сьор на института Виктор Орта в Брюксел за парижкия си проект за Ке Бранли - Метамузей на изкуствата и цивилизациите. Следващата година взима наградата Наполеон Годшарл на академията за изящно изкуства в Брюксел за екологично ориентирания си проект "Еластичност - воден град за 50 000 жители, напълно анонимно". Журито е впечатлено от динамизма, силата и баланса на неговия комплекс. Това е необикновен старт за младия архитект, който днес вече има собствено бюро.

 

taichung_pl1m.jpg
 
taichung_pl2m.jpg

Сега белгийският архитект участва със свой проект в конкурс в Тайван, където показва невероятната си идея за зелена кула. Конкурсът е обявен от местното управление на Тайчун, Тайпе. Там Калбо представя BIONIC ARCH - кула, която не произвежда никакви вредни емисии. Кулата арка разполага с изложбени зали, лоби бар, информационен център, панорамен асансьор, магазини, ресторанти, обсерватории, лаборатории и офиси. И около всичко това са градините в небето. Тези зелени пространства комбинират добива на зелена енергия - от слънцето и от вятъра.

taichung_pl3m.jpg

taichung_pl4m.jpg

Идеята е мястото да бъде оазис за търговията и икономиката, научните изследвания и развойната дейност, образованието, екологията, биоразнообразието, културата и градския живот. Кулминацията на проекта е кулата, където посетителите ще бъдат заслепени от панорамната гледка към града и пейзажа.

Архитектът Калбо иска всичко да е интегрирано - аеродинамична геометрия, вдъхновена от природата. Стъклена топлоизолация и слънчеви фотоволтаични клетки са опаковката на арката, а енергия се добива и от три вертикално поставени турбини.

taichung_pl5m.jpg

Особена конструкция, наречена екзоскелет, прави сградата стабилна да издържи на земетресения, тайфуни и дори на терористични атаки, като е ползван опита от печално известния 11 септември 2001 г. в Световния търговски център в Ню Йорк.

taichung_pl6m.jpg

Дали проектът на Калбо ще издържи пред конкуренцията и ще бъде избран от журито в Тайчун, предстои да разберем през ноември.

 

taichung_pl7m.jpg
Прочетена 1229 пъти Последно променена в Сряда, 13 Април 2016 09:05

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.