Екосрещата Рио+20 – говорене и малко свършено

Петък, 06 Юли 2012

Конференцията на ООН за устойчиво развитие Рио+20 завърши с бледо споразумение, което отлага във времето изпълнението на много предложения за опазване на природните ресурси на Земята от климатичните промени и глобализацията. Близо 100 държавни и правителствени ръководители участваха в тридневната конференция в средата на юни в Рио с намерението да определят цели за устойчиво развитие.

Зелената икономика не е нещо, което се случва за един ден. Това е промяна, която според някои ще отнеме 50 години, предупреди представител на Африканската банка за развитие. Рио не е краят, а началото на един процес, допълни той. Работна група от представители на 30 страни ще формулира и представи в доклад целите за устойчиво развитие пред Общото

събрание на ООН през септември 2013 г. Работата по определянето на необходимото финансиране на устойчивото развитие трябва да приключи със среща на ООН през септември 2014 г., предвижда заключителният документ от срещата Рио+20.

В рамките на форума компании и местни правителства представиха множество проекти, мултинационални банки обещаха финансиране, което накара кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг да коментира, че може би най-важната работа, която бе свършена на Рио+20, бяха съпътстващите събития - партньорствата между частния сектор, учените, неправителствените организации и местните власти. Заключителната декларация от 53 страници под наслов "Бъдещето, което желаем", бе одобрена с консенсус от 188-те участвали страни.

Над 50 000 души взеха участие в Рио+20 - правителствени делегации и представители на най-различни сектори, от туземни латиноамерикански групи до защитници на правата на азиатските жени и корпорации.

Активистите заявиха, че участниците твърде много са говорили, но така и не се е стигнало до действия и че правителствата не осигуряват водачеството, от което отчаяно се нуждае светът, а официалните преговори са били огромно разочарование.

Прочетена 1013 пъти Последно променена в Събота, 12 Септември 2015 14:07

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.