Небостъргачите на бъдещето ще пестят енергия

Петък, 15 Март 2013

Архитектурното състезание eVolo 2013 Skyscraper Competition тази година отличи небостъргачи, които пестят енергия. Първото място е за Полярния чадър на Дерек Пироци. Чадърът представлява гигантски плаващ навес, който предпазва от топене ледовете и едновременно с това акумулира слънчева енергия.

Според учените през последните 20 години полярните ледове се топят по-бързо, отколкото през предишните 10 000 години. Именно тази тенденция води до повишаване на океанското ниво от 1992 година. За решаването на проблема Пироци предлага да бъдат изградени полярни чадъри.

В центъра на "чадъра" Пироци е разположил съоръжение за превръщане на солената вода в енергия благодарение на дифузия на течността през полупропусклива мембрана. Слънчевата енергия остава вътре в мембраната, а отработената вода се пречиства в специална система от полиетиленови тръби и отново се изпраща към мембраната за затопляне. Самият чадър, впрочем, е изграден от топлинни елементи.

След като охлади една проблемна област, небостъргачът се насочва към друга, като продължава да приема туристи. В него могат да живеят не само хора, но и животни. Второ и трето място в конкурса заемат проекти на небостъргачи, които са съставени от безкраен брой скачени жилищни модули, и здания, висящи под огромен въздушен балон.

Сред отличените проекти са на "звукостъргач", който превръща градския шум в енергия; стратосферна мрежа, която обхваща цялата Земя и позволява да бъдат изграждани свръхвисоки небостъргачи; а също най-обикновен небостъргач с необичаен външен вид, който пред погледа на зрителя променя външния си вид и форма.

Прочетена 843 пъти Последно променена в Петък, 24 Юли 2015 13:04

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.