САЩ правят най-големия морски резерват в Тихия океан

Сряда, 19 Ноември 2014

САЩ ще създадат най-големия морски резерват в света в Тихия океан. Той ще е с размер от 730 000 квадратни километра, съобщи лично американският президент Барак Обама на международната научна конференция "Нашият океан".

Според замисъла на американската администрация, територията на сегашния национален морски парк в тихоокеанския район между Хавайските острови и Американска Самоа ще бъде разширена и той ще получи статута на резерват. Ще бъде забранена каквато и да било промишлена дейност на намиращите се там 7 необитаеми острова и коралови атола.

Американски учени са на мнение, че там в първоначалния си вид се е запазила тропическата морска среда с уникалната си флора и фауна, която трябва да се опази от външна намеса. Еколозите отбелязват също, че намиращите се там коралови рифове изискват допълнителна защита, тъй като вече са подложени на разрушение "в резултат на промените в климата и окисляването на океанската вода".

Конкретният план за създаване на гигантския морски резерват в Тихия океан ще бъде разработен до края на тази година. Освен това президентът Обама е поръчал на редица министерства и ведомства да подготвят предложения за засилване на борбата с морските бракониери, включително с нелегалния лов на риба. САЩ са предложили също и други страни да увеличат пет пъти площите на морските си резервати и специално охраняваните морски територии. Сега охраняемите морски територии заемат само 2 на сто от океаните.

Прочетена 1749 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.