Коментар на брой 5/2015 г.

Сряда, 02 Септември 2015

Август 2015 г. Температурите на места надвишаваха 33-35 градуса. Държавата работеше на половин оборот (не, че през другото време работи повече). Парламентът бе в заслужена ваканция. По министерствата цареше спокойствие. Служителите им също бяха на заслужена почивка.

Не беше така обаче в Агенция по геодезия, картография и кадастър. Там се готвеха много промени. И всички за благото на клиента. Един предишен директор на АГКК беше казал, че основната му цел са щастливите клиенти. Не сме убедени, че тази цел беше постигната. Но сегашното ръководство на АГКК е на път да я постигне. Направиха се две бързи смени на началници на СГКК, бяха подготвени две обществени поръчки с цел (според същото ръководство) щастливите клиенти. Три дни по-късно, същите поръчки бяха отменени.

Проведе се бърза среща на изпълнителния директор на АГКК с ръководителите на АГФ, КИГ, СГКК и Секция Геодезия към КИИП. Срещата преминала в добронамерена обстановка. Отново са били поети ангажименти от страна на АГКК за по-активна работа и съгласуване на действията на ръководството с професионалните организации. Според нас, това е поне 10-и подобен ангажимент. И след това всеки път нищо. Дано този път има някаква промяна.

Иначе, работата по възложените кадастрални карти си върви. По отношение на София, може би в началото на 2016 г. столицата ще може да се похвали с кадастрална карта на целия град.

Нищо не се чува за нови обществени поръчки за геодезически дейности от страна на АГКК. То всичко е цъфнало и вързало в нашата Държава, та кой би се сетил за геодезията. Имаме си магистрали и пътища. Ремонтираме си ги постоянно, а там може и без геодезия. Заливаме дупките с нов асфалт и така чак до догодина, когато всичко ще се повтори.

Между другото, появи се и идеята АГКК да премине в МЗХ. Чудесно. Така цялата кадастрална карта ще се разпредели на поддържащи фирми и всички собственици на недвижими имоти ще станат още по-щастливи клиенти. Бихме могли да се предложим и на министерството на здравеопазването. Но все пак, по-подходящо е в министерството на финансите. Избор има. Въпросът е кой ще ни вземе, ако МРРБ не ни иска.

Е, скъпи колеги, отново живеем в „интересни времена“. А как ни се иска да живеем скучно.

Прочетена 1417 пъти Последно променена в Сряда, 02 Септември 2015 14:06

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.