Коментар на брой 6/2015 г.

Четвъртък, 19 Ноември 2015

В навечерието на новата 2016 година правителството на управляващата коалиция, бетонирала позициите си след последните избори, прокарва бюджета на държавата, който, изглежда, няма да се различава от досегашния.

А през 2015-а така и не разбрахме всъщност доколко наистина кадастърът е важен за министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото например се появи предложение за смяна на принципала на АГКК. Макар по-често да се говори за кадастър, думите са повече, а реализацията му остава мъглява. Междувременно през последните месеци гръцкият кадастър стана тема за обсъждане в европейските медии (виж. стр. 32). Но не с добро, а с несполуките, корупцията и в крайна сметка – с нежеланието на властимащите да го създадат. И тук една „филмова” забележка от нас: всякакви прилики с българската действителност са случайни или са плод на вашето въображение.

Понякога, за да се види по-добре какво се случва с даден обект, той трябва да се погледне от дистанция. От дистанция, оценката за работата на геодезистите в България е добра, поне такова е мнението на шефа на Групата за наблюдение на Земята GEOБарбара Райън, която работи чак в Женева (виж. стр. 21). Госпожа Райън обаче припомни и нещо друго важно – правото на всеки човек за достъп до информация. Защото ние, гражданите, плащаме за създаването и администрирането на информацията, но ние имаме правото и да я ползваме, и тя да е качествена. За да живеем в един по-добър свят, както казва Барбара Райън.

Пожелаваме си го.

Прочетена 634 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.