Професор прогнозира как ще се променят САЩ заради глобалното затопляне

Четвъртък, 19 Ноември 2015

Глобалното затопляне може да доведе до кардинални промени във флората, фауната, метеорологията, дори и в географията на САЩ още през този век, твърдят американски учени. Както отбеляза професор Робърт Лампарт от Станфордския университет едно от най-видимите последствия от глобалното затопляне, ако се запазят сегашните тенденции, ще бъде повишаването на равнището на световния океан. Най-силен ще бъде ефектът върху крайбрежните райони на страната. Ще бъдат засегнати Флорида, много градове от Източното крайбрежие, областите около Лос Анджелис и в района на Сан Франциско.

"Ако някой се окаже в САЩ след 100 години, той навярно ще се учуди колко силно се е увеличило нивото на световния океан", твърди Кристофър Зганиър от международната природозащитна организация "Нейчър консърваси". Според прогнози на учените към 2100 година равнището на океаните ще се повиши между 20 сантиметра и 2,4 метра. Това ще доведе до масово преселение на жителите от крайбрежието към вътрешността на страната.

Топлината ще се премести на север. Климатът в щата Масачузетс до края на века ще стане такъв, какъвто сега е в Северна Каролина. На територията на САЩ на много малко места ще пада сняг. Ще бъде изгубена голяма част от снежната покривка на Аляска. В Калифорния заснежените планини ще намалеят с 50-80 процента.

Всички тези процеси ще се отразят на местната флора и фауна. Екосистемите ще станат по-малко разнообразни, като най-засегнати ще са саламандрите, жабите, малките бозайници, белите мечки.

Прочетена 2121 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.