Обама учетвори морския резерват край Хаваите

Събота, 10 Септември 2016

Папаханаумокуакеа е колкото две Франции

1280px Sanc1310 Flickr NOAA Photo Library

1280px Sanc1422 Flickr NOAA Photo Library

Papahanaumokuakea marine National Monument Gallinule Hawaii

1280px Sanc1297 Flickr NOAA Photo Library

Red Fish at Papahānaumokuākea


Президентът на САЩ Барак Обама обяви на Хавайските острови, където е роден, създаването на най-големия природен морски резерват в света. Всъщност Обама обяви четирикратното увеличаване на защитената площ на създадения през юни 2006 г. морския резерват Папаханаумокуакеа. Сега резерватът ще се разпростира на площ от 1,51 милиона квадратни километра, което се равнява на територията на две Франции или на една Монголия.

Резерватът вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е сред националните паметници на САЩ. Включва океанските води, десет острови и атоли на Северозападните Хавай. При създаването си е едва 360,000 кв. км, но вече е най—голямата защитена територия в света. Резерватът продължава хавайската концепцията за хармонията между хората и природата. Според местните, духовете на починалите се връщат след смъртта именно на два от защитените острови. Голяма част от паметника се състои от пелагични и дълбоководни местообитания. Там има и обширни коралови рифове и лагуни.

Понастоящем Папаханаумокуакеа е обитаван от около 7000 морски вида, сред които е и черният корал, който може да живее над 4500 години. Резерватът днес е обявен за федерален и на територията му е забранен промишленият риболов.

Опазването на околната среда беше един от главните приоритети на американския държавен глава по време на двата му президентски мандата. Що се отнася до Папаханаумокуакеа обаче, Обама вписа името си в една близо стогодишна история, показваща далновидността на няколко американски президенти.

Северозападните Хавайски острови за първи път са защитени на 3 февруари 1909 г., когато президентът Теодор Рузвелт създава резерват за гнездящи морски птици. През 2000 г. президентът Бил Клинтън защитава кораловия риф. Джордж Буш пък се впечатлява от филм на Жан Мишел Кусто Voyage to Kure и подписва документ, с който създава резервата близо до днешния му вид. Година по късно Буш кръщава мястото Папаханаумокуакеа, вдъхновен от имената на хавайската богинята на съзиданието Папаханаумоку и съпругът й Уакеа.

Прочетена 1346 пъти Последно променена в Събота, 10 Септември 2016 14:39

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.