Видео

Чуйте звуците на Слънцето

Обсерватория за наблюдаване на Слънцето и хелиосферата (СОХО) изследва централната звезда на системата в продължение на повече от 20 години. Апаратът, проект на европейската и американската космически агенции ЕКА и НАСА, записва данни за динамичните движения в атмосферата на Слънцето. Днес може да чуем „движенията“ на жълтото джудже, включващи вълните и изригванията, благодарение на Александър Косовичев от НАСА.

За получаването на записа от 82 секунди са използвани данни от СОХО, събирани в продължение на 40 дни. Звуците ще помогнат на учените да изследват това, което не може да се наблюдава с невъоръжено око при коронално изхвърляне на маса или слънчеви изригвания, например.

Други варианти на шумовете, генерирани от Слънцето може да се намерят на адрес: https://soi.stanford.edu/results/sounds.html.

{module [180]}

[iframe width=“100%“ height=“300″ scrolling=“no“ frameborder=“no“ allow=“autoplay“ src=“https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/476199081&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true“ ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us