Печат на тази страница
Видео

Двама астронавти пристигнаха на Международната космическа станция

Петък, 21 Април 2017

В ранните часове на четвъртък корабът "Союз MS-04" излетя към Международната космическа станция (МКС) с двама астронавти на борда - американеца Джак Фишър и руснака Фьодор Юрчикин. Фишър и Юрчикин пристигнаха на борда на МКС по-късно същия ден.

Това е необичайна практика за изпращане на екипажи към орбиталната станция, тъй като обикновено се включват трима астронавти. Редуцирането е част от мерките на Роскосмос за намаляване на мисиите за доставки и увеличаване на ефективността. Тази мярка ще продължи, докато Роскосмос не изпрати дълго отлагания си си многофункционален лабораторен модул, който е планиран за края на годината или в началото на следващата.

Междувременно от американската космическа агенция НАСА също използват възможността за оптимизация. Взето е решение космонавтът Пеги Уитсън да остане на борда на МКС за още три месеца, което означава, че тя ще прекара сумарно около девет месеца в Космоса. Постижението най-вероятно ще постави рекорд за най-дълго пребиваване на американски астронавт в Космоса. Тя ще остане и след като двама от членовете на екипажа напуснат през юни и още трима дойдат на борда през юли. По това време МКС ще има отново екипаж от шест души и повече членове от страна на НАСА, отколкото обикновено.