Екип от трима учени ще разполага само с 2 минути да проведе експеримент

Вторник, 15 Август 2017

Екип от трима учени от американската аерокосмическа агенция НАСА ще има на разположение само две минути, за да проведe експеримент по време на пълното слънчево затъмнение тази година. Явлението ще бъде видимо от Северна Америка и северната част на Южна Америка на 21 август. Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ диагонално, като мине над щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан.

Слънчевата корона може да се изследва от наземни телескопи само по време на затъмнение. Когато се случи затъмнение, ние го използваме и се опитаме да изпробваме някои от нашите идеи. Имаме само 2 минути, за да направим експеримента и се подготвяме повече от година, коментира Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети Годдард към НАСА.

Екипът му ще изследва короната на Слънцето, използвайки 4 различни дължини на вълната. Изображенията, направени с тези 4 различни дължини на вълните, ще бъдат използвани за определяне на температурата и скоростта на короната. За целта ще се използва поляризираща камера. За да бъде успешен експеримента, тримата учени не трябва да допускат грешка. В рамките на двуминутния експеримент ще трябва синхронно да задават продължителността на експозиция, което ще е различно за всеки от филтрите.

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.