Започва обратното броене до изстрелването на най-мощната ракета носител

Понеделник, 29 Януари 2018

На 6 февруари 2018 г. американската аерокосмическа компания SpaceX ще извърши първи опит да изстреля най-мощната ракета носител – Falcon Heavy. Космическият апарат е с тяга на двигателите, равняваща се на 18 самолета "Боинг 747", която е достатъчна да изведе в околоземна орбита 64 тона товар – точно колкото тежи един "Боинг 737", превозващ пътници и багаж, зареден с гориво.

На борда на Falcon Heavy за тестовото изстрелване ще бъде личният електромобил на  създателят на компанията SpaceX Илон Мъск, произведен от друга негова компания – Тesla. Решението за изстрелването на червения 2008 Tesla Roadster е взето, защото, по думите на Мъск „би било скучно в първия полет да се използва баласт от бетонни блокове“. В колата ще звучи и песента Space Oddity на Дейвид Бауи.

Стартът на Falcon Heavy ще бъде направен от модифицираната площадка 39А на космодрума „Кенеди“, където миналата седмица беше извършен и тест на всички двигатели на ракетата.

Площадката има и символично значение, тъй като от нея са изстрелвани ракетите „Сатурн V“, пренасяли товарите в мисиите до Луната "Аполо". Те са имали капацитета да изстрелят в ниска околоземна орбита товар от 140 тона или 41 тона до Луната. Последният полет със „Сатурн V“ е бил през 1973 г.

От SpaceX планират да приземят и трите първи степени на ракетата носител с цел повторно използване. Двете страничните ракети трябва да кацнат на площадка в центъра "Кенеди", а основното тяло се очаква да се спусне върху плаваща платформа в Атлантическия океан.

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.