Видео

НАСА изпраща хеликоптер на Марс

Американската космическа агенция НАСА изпраща хеликоптер на Марс през 2020 г. Безпилотната машина носи името Марсиански хеликоптер (The Mars Helicopter) и е проектирана специално за атмосферните условия на планетата. Апаратът тежи едва 1,8 кг.

 „Способността да се вижда ясно това, което се намира отвъд следващия хълм е от съществена важност за бъдещите изследователи“, посочва Томас Цурбухен от администрацията на НАСА. Гледката от летящ над Марс хеликоптер също така ще послужи за популяризиране на амбициите ѝ да получи международна подкрепа за плановете си да изпрати човек на Червената планета след 2030 г.

На Марс малкият дрон се предвижда да осъществи няколко полета. Всеки един от тях ще е с продължителност от 90 секунди, като апаратът ще се управлява от новия роувър, който ще бъде изпратен на планетата, и ще се захранва от батерии, работещи със слънчева енергия.

„Нямаме пилот, а Земята ще е на няколко светлинни минути разстояние, така че няма начин да навигираме тази мисия в реално време“, посочва Мими Аунг, ръководител на проекта за хеликоптера в НАСА.

{module [180]}

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/oOMQOqKRWjU“ frameborder=“0″ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us